Teatterilava houkuttelee nuoria

Villejä taputuksia,suojatien ylitystä, töminää ja välillä tervehdys Samuli Edelmanille. Siinä ohjeet, kun lähes sata nuorta lämmitteli Kokkolan kaupunginteatterin lavalla. Myöhemmin he saivat palautteen työstään.

kulttuuri
Sanna Junkkila tuijottaa tuimasti nuorta poikaa.
Kälviällä on hyvät mahdollisuudet harrastaa teatteria. Kuvassa Todelliset Gangsta-Nuoret. Yle / Kalle Niskala
Kaksi nuorta teatterin lavalla.

Kälviän kätevien Sanna Junkkila oli tällä kertaa gansta-nuorten pahis. Rooli miellytti pienestä pitäen esiintynyttä.

- Ensin meillä ei ollut oikeastaan mitään ideaa, mutta kokosimme yhteisiä ajatuksia paperille. Syntyi ajatus suurista tunteista, kauniista ja rohkeista. Voisi olla minuutin pätkiä erilaisia suhteita, mitä nuori poika joutuu nuoruudessaan kokemaan.

Lohtajan yläkoulun ysiluokkalaisten ilmaisutaidon ryhmän esityksessä tyttöpari lähti pahojen poikien mukaan.

- Mä innostuin siitä hauskuudesta, mitä tulee, kun näyttelee kaikenlaisia pätkiä. Mun mielestä on tosi kiinnostavaa näytellä eri rooleja ja hahmoja ja samaistua niihin. Eniten tykkään komediarooleista, joissa saa kertoa vitsejä ja pelleillä, Jukka Erkkilä kertoo.

Ensi-iltoja ja uusia teatteriryhmiä

Kokkolan kaupunginteatterin nuorten teatterikatselmus järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Tänä vuonna mukana oli kahdeksan ryhmää lähialueelta. Teatterikuraattorin mukaan nuoret ovat yhä kiinnostuneempia teatterista.

- Maakunnista tulee hirvittävän paljon innostuneita nuoria harrastajia. Kouluissa on erilaisia ilmaisutaidon kerhoja, näytelmäkerhoryhmiä jne. Paljon myös käytetään meidän esittävän taiteen ammattilaisia, Kokkolasta valmistuneita teatteri-ilmaisun ohjaajia, teatterikuraattori Hanni-Mari Rättö toteaa.

Myös näkyvyys on lisääntynyt.

- Kiinnostus näkyy sosiaalisessa mediassa facebookissa ja valtamediassa. Nykyisin on paljon nuorten ryhmien esityksiä ja lapsille ja nuorille suunnattuja esityksiä. Teksteissä on valinnan varaa tai sitten nuoret kirjoittavat näytelmänsä itse, Rättö jatkaa.

Sanna Junkkila aikoo näyttelijäksi - tai sitten ei.

- Minusta tämä olisi aika kiva uravalinta, vaikka kyllä siinä on paljon huonoja puolia, kuten työajat ja kuuluisuus jossakin määrin. Mutta tosi paljon kiinnostaa. Siinä saa unohtaa arjen ja vain antaa palaa täysillä, TET:ssä teatterilla ollut Sanna miettii.