Sello soi tänään Jyväskylässä

Kansainvälisen Paulon sellokilpailun kolmas välieräkonsertti soitetaan tänään Jyväskylässä Sinfonian säestämänä.

kulttuuri
Mies soittaa selloa.
Jani Ilola / Yle

Viidettä kertaa järjestettävästä Paulon sellokilpailusta on kehittynyt kansainvälisesti arvostettu sellokilpailu, sanoo kilpailun isä Arto Noras.

- Kansainvälisessä mittakaavassa on erikoista se, että kilpailijat pääsevät soittamaan usean eri orkesterin kanssa, kun yleensä kilpailuissa säestää vain yksi orkesteri, Noras kertoo.

Paulon sellokilpailun välierävaiheen konsertit soitettiin viikonloppuna Kuopiossa ja Joensuussa, maanantain konsertissa Jyväskylässä soittaa neljä kilpailijaa. Sinfonian kapellimestarina on Yasuo Shinozak.

Toista kertaa maakunnissa

Noras pitää maakunnan sinfoniaorkestereiden roolia sellokilpailussa tärkeänä. Viidettä kertaa järjestettävä sellokilpailu tuo välierät maakuntiin nyt toista kertaa.

- Tällä tavalla voimme viedä yhden ja saman kilpailun paljon pitemmälle kuin pelkästään helsinkiläisille. Paulon kilpailu tunnetaan maailmalla juuri tästä ominaisuudesta, Noras sanoo.

Kansainvälisesti kovatasoisessa kilpailussa on mukana 12 16-30-vuotiasta sellistiä eri puolilta maailmaa.

Jyväskylän välierässä maanantaina soittavat Alexander Ramm (s. 1988, Venäjä/Liettua), Aurélien Pascal (s. 1994, Ranska), Kian Soltani (s. 1992, Itävalta/Sveitsi), ja Min Ji Kim (s. 1995, Korea). Ramm ja Kim soittavat Edward Elgarin sellokonserton, Pascal ja Soltani Šhostakovitchin sellokonserton.