Ilmajoen keskustaa uhkaa tulva

ELY-keskuksesta kerrotaan, että vedenkorkeus nousee Kyrönjoessa näin korkeaksi keskimäärin kerran sadassa vuodessa. Kyrönjoella tulvahuippu ajoittunee lauantaille.

Kevättulvat
Kevättulvaa Ilmajoella 17.4.2013
Kevättulvaa Ilmajoella ooppera-areenalla. Vain seitsemän penkkiriviä oli näkyvissä iltapäivällä 17.4.2013Anssi Leppänen / Yle

Kyrönjoen vedenkorkeus on noussut Ilmajoen keskustan kohdalla erittäin korkeaksi perjantai-illalla yhdeksän aikaan, kertoo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Nikkolan mittausaseman kohdalla joen vedenkorkeus on noussut 75 senttimetriä yli tulvarajan, mikä on 40 metriä merenpinnasta. Toistaiseksi vedennousu ei uhkaa rakennuksia, sanoo tulvajohtaja Liisa Maria Rautio ELY-keskuksesta.

Tulvatilannetta on pahentanut Nikkolan alapuolella oleva toistakymmentä kilometriä pitkä yhtenäinen jääkansi, joka patoaa vettä Ilmajoen keskustan kohdalle. Jääkantta on rikottu kahdella kaivinkoneella ja jäitä on saatu liikkumaan.

Lisäksi Kyrönjokeen laskevan Tuomiluoman penger on osittain rikkoutunut ja vesi uhkaa muutamia asuinrakennuksia. Pengertä korjataan kaivinkoneen avulla. Myös Sakarintien asuntoaluetta suojaava penger vuotaa ja torjuntatoimia tehdään parhaillaan.

Kyröjoesta on päästetty vettä keskiviikosta lähtien penkereiden yli, jotta vesi ei rynnisi läpi hallitsemattomasti, kertoo tulvajohtaja Rautio.

Myös Jalasjärvellä ja Kauhajoella vesi nousee edelleen. Muun muassa Jalasjärven keskustan kohdalla vesi on päivän aikana noussut 20 senttimetriä. Asulan asuntoaluetta suojaava tulvapenger on osittain sortunut ja sitä korjataan. Tieyhteyksiä alueella on poikki jo toistakymmentä ja valtatie 3 on edelleen suljettu Jalasjärven kohdalla.

Suomen ympäristökeskuksen laatimien ennusteiden mukaan Kyrönjoella tulvahuippu ajoittunee lauantaille. Lapuanjoella tulvatilanne voi jatkua vielä useita päiviä.