Kyrönjoen tulva noussut viime syksyistä suuremmaksi

Poikkeuksellisen paha tulvatilanne jatkuu Kyrönjoella, vaikka vesi jo laskeekin monin paikoin. Tulvatilanne on ELY-keskuksen mukaan muodostunut nyt syksyn 2012 tulvia pahemmaksi. Paikoin vesi on enää senttimetrin päässä vuoden 1984 suurtulvista. Peltoja Kyrönjoen alueella veden alla on jo yli 2000 hehtaaria.

Kevättulvat
Tulvaa Ilmajoella 20.4.2013.
Tulvaa Ilmajoella 20.4.2013.Mirva Korpela / Yle

Kyrönjoen tekojärvet olivat lauantaina täyttymässä. Esimerkiksi ennen kevään tulvia mahdollisimman tyhjäksi laskettu Pitkämön allas Kurikassa on jo noussut normaaliin kesäkorkeuteen.

Perjantain ja lauantain välisen yön kovimmat hetket koettiin Mustasaaren ja Vähänkyrön välillä, jonne muodostunut jääpato nosti vedenpintaa. Vesi nousi Skatilan sillan yläpuolella ja uhkasi useita kymmeniä lähialueella olevia rakennuksia ja Kolkin asuntoaluetta. Yön aikana jääpatoa purettiin kaivinkoneilla ja kymmeniä rakennuksia suojattiin. Yksi omakotitalo kastui ja asukkaita evakuoitiin. Vesi laski lauantaina jääpadon poistamisen reippaasti.

Jalasjärvellä vuoden 1984 suurtulva lähellä

Jalasjärvellä Hirvijärven vedenpinta oli lauantaina vain senttimetrin päässä vuoden 1984 ennätyskorkeudesta. Viranomaiset seurasivat tilannetta tiiviisti, vaikka veden nousu olikin pysähtynyt Hirvijoen ja Mustajoen haaroissa.

Ilmajoella vesi oli laskussa lauantaina aamupäivällä. Perjantain lukemista oli tultu alaspäin jo parikymmentä senttimetriä. Tulvakorkeus ylittyi kuitenkin yhä reilusti.

Lauantaina vettä juoksutettiin yhä reilusti Kyrönjoen pengeralueille. ELY-keskuksen mukaan veden alla oli lauantaina aamupäivällä yli 2000 hehtaaria peltoa.