Pahimmat tulvat alkavat olla takana

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla virtaamien kasvu on pysähtymässä, mutta jääpadot voivat aiheuttaa ongelmia.

Kevättulvat
Tulvan jälkiä Pyhäjoella 20. huhtikuuta.
Tulvan jälkiä Pyhäjoella 20. huhtikuuta.Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Tulvatilanne näyttäisi vähitellen helpottavan monin paikoin, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen Ympäristökeskuksesta. Tällä hetkellä eniten huolta tuovat jääpadot, kuten Pyhäjoella on nähty.

- Kyrönjoella on ollut pahat paikat, mutta Ilmajoella vesi on laskenut reilusti. Kauhajoella ja Jalasjoella sivujoissa vielä virtaamia riittää, vaikka nekin tullevat alas vuorokauden aikana, Vehviläinen sanoi lauantaina iltapäivällä.

Uusi ongelmapaikka on viime vuorokauden aikana ollut Karvianjoki. Siellä on Vehviläisen mukaan purettu jääpatoja useassa paikassa.

Vehviläisen mukaan virtaamien kasvu on pysähtymässä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tulvatilanteen kehittyminen riippuu paljon siitä, miten joissa muodostuu jääpatoja.

- Haukiputaan Kiiminkijoelle saakka on jääpatoriski päällä koko seuraavan viikon ajan. Siitä ylöspäin on vielä kaikki lumet tallella.

Viimeisenä tulvat yltävät Kittilän ja Ivalon tienoille toukokuun puolivälin tienoilla, arvioi Vehviläinen.

- Tulvaongelmia ei enää välttämättä tule, jos lumet sulavat rauhallisesti.

Teitä on edelleen paikoin poikki tulvien takia. Tilannetta voi seurata Liikenneviraston verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).