Tuhannet pelastustyöntekijät ahkeroivat Kiinan järistysalueella - kuolonuhrien määrä kasvaa

Uutistoimisto Xinhuan mukaan kuolleita on ainakin 200 ja loukkaantuneita 11 500. Lähimpänä järistyksen keskipistettä sijaitsevissa kylissä lähes kaikki rakennukset ovat sortuneet.

Ulkomaat
Nainen katsoo maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja Kiinan Sichuanissa
Arviolta jopa toistasataa ihmistä on kuollut ja yli 3000 loukkaantunut lounaisessa Kiinassa sijaitsevassa Sichuanin maakunnassa varhain lauantaina Suomen aikaa sattuneessa voimakkaassa maanjäristyksessä. Kiinan maanjäristyshallinnon mukaan kuolleita on ainakin 100 ja loukkaantuneita yli 2 000. Video : CCTV

Kiinan Sichuanissa lauantaina sattuneen voimakkaan maanjäristyksen vaatimien kuolonuhrien määrä on jo ainakin 200, kertoo uutistoimisto Xinhua. Noin 11 500 ihmistä loukkaantui järistyksessä, joka oli Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksen mukaan voimakkuudeltaan 6,6 magnitudiasteikolla. Loukkaantuneista lähes tuhat on saanut vakavia vammoja.

Xinhuan mukaan järistys on vaikuttanut yli 1,5 miljoonan ihmisen elämään. Paikoin esimerkiksi puhelin- ja sähkölinjat ovat edelleen poikki.

Tuhannet pelastustyöntekijät käyvät läpi järistyksen tuhoamia rakennuksia löytääkseen eloonjääneitä. Järistyksestä kärsineille alueille toimitetaan avustustarvikkeita, muun muassa ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Paikoin pelastustyöntekijät ovat joutuneet kävelemään tuhoalueille sillä järistys ja sen aiheuttamat maanvyöryt ovat tuhonneet teitä.

Viranomaiset ovat varoittaneet uusien maanvyöryjen mahdollisuudesta, sillä alueella rekisteröitiin järistystä seuranneen vuorokauden aikana yli tuhat jälkijäristystä.

Lähimpänä järistyksen keskipistettä sijaitsevissa kylissä lähes kaikki rakennukset ovat sortuneet. Järistyksen pelästyttämät ihmiset yöpyivät lauantain ja sunnuntain välisen yön autoissa, teltoissa ja väliaikaissuojissa.

- Kotona nukkuminen ei tuntunut turvalliselta, kertoi huopaan kääriytynyt 14-vuotias Wang Xing, joka yöpyi perheineen autossa.

Pohjoisessa Heibein maakunnassa siirtotyöläisenä oleva Xia Donghai kiiruhti kotiinsa Lounais-Kiinan Sichuaniin, koska ei saanut järistyksen jälkeen yhteyttä perheeseensä.

- Olen peloissani. En tiedä mitä löydän, kun palaan kotitalooni, Xia sanoi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP