Ferrarin punaista arkkua ihaillaan, mutta ei osteta

Uudet muotivirtaukset koettavat ravistuttaa perinteisiä ruumisarkkumarkkinoita. Juuttien maassa on nimittäin suunniteltu ruumisarkku, jota esitellään arkkumarkkinoilla muun muassa ferrarin punaisena. Soittokierros hautaustoimistoihin paljasti, että suomalaiset ovat arkkuasioissa vielä varsin perinteisillä linjoilla.

ilmiöt
Nainen katselee ruumisarkkuesitettä.
Hannu Harhama / Yle

Helsingissä järjestetyillä hautausalan markkinoilla alan toimijoille esiteltiin viime syksynä Tanskassa suunniteltu uudentyyppinen arkkumalli. Arkun väri poikesi radikaalisti Suomessa totutusta.

Tanskalainen ruumisarkku-uutuus oli Ferrarin punainen ja kiiltävä pintainen. Sen hinta oli kaksin- jopa kolminkertainen perinteiseen keskivertoarkkuun verrattuna.

Jos vainajalle halutaan pinkki arkku, niin sellaisen hän toki myös saa. Kyllä se viikossa valmistuu

Jari Prami

Vaikka ulkomailta voikin ostaa esimerkiksi netin kautta erikoisen näköisen ruumisarkun, ovat perinteet yhä valttia kotimaisilla arkkumarkkinoilla. Ruumisarkkujen yleisin väri on neutraali eli valkoinen, luonnonvalkoinen tai puunvärinen ja se on verhoiltu vaalealla kankaalla kuten pellavalla.

Hämeenlinnassa kymmeniä vuosia hautausalalla työskennellyt Jari Prami kertoo, että joskus joku asiakas on halunnut omaiselleen muunkin kuin vain valkoisen tai puunvärisen arkun.

- Meiltä on ostettu jonkin verran vaalean- ja tummansinisiä ja eri sävyisiä keltaisia, mutta ei mitään kirkkaankeltaisia, muistelee Jari Prami Hämeenlinnan Vanha Hautaustoimisto Pramista. Enempi näistä erikoisen värisistä arkuista puhutaan, mutta kovin harvoin niitä tosiaan esiintyy.

Puuseppä haluaa palttookseen puuta

Asiakkaasta harvoin tietää etukäteen millaisen ruumisarkun hän haluaa ostaa. Arkun ostajan ikä tai sukupuoli eivät ratkaise valintaa.

- Ruumisarkkukauppaa tehdään aina asiakkaan ehdoilla, muistuttaa Marko Laine, joka työskentelee forssalaisessa hautaustoimisto Kalevi Laineessa. Me voimme vain kertoa, mitä meillä on tarjolla, mutta valinta on aina asiakkaan oma.

- Monesti ostetaan vainajan mukainen arkku eli jos vainaja on ollut vaikka puuseppä, niin omaiset haluavat hänelle puupintaisen arkun.

Alalla pitkään ollut Marko Laine kertoo, että joskus joku asiakas on myös tahtonut, että arkku verhoillaan omalla kankaalla. Ja näin on sitten Laineen mukaan tehtykin.

Muotivirtauksia seurataan tiiviisti

Hautausalan yrittäjät seuraavat kuitenkin mielenkiinnolla alan uusia tuulia.

- Meille tulee paljon esitteitä esimerkiksi uusista verhoilutyyleistä ja verhoilussa käytettävistä kankaista. Ala on muotiherkkää, mutta meidän asiakkaamme ovat todella perinteisiä arkkuvalinnoissaan. Tästä huolimatta pyrimme pitämään uusista tuotteista esitteitä esillä, sanoo Laine.

Vaikka ferrarin punainen arkku herättääkin asiakkaiden uteliaisuuden, niin perinteissä pysytään. Pinkkeihin arkkuihin Laine ei ole törmännyt. Myös musta jakaa asiakkaiden mielipiteitä. Toisista musta on kaunis ja toisista taas ei missään tapauksessa.

Mutta asiakkaan toiveet toteutetaan eli jos vainajalle halutaan pinkinvärinen arkku, niin sellaisen hän toki myös saa, lupaa Jari Prami. Kyllä se viikossa valmistuu.