Lohtajan lampurit huolissaan susista

Lammasfarmarit ovat huolissaan susien määrästä Lohtajalla. He haluavat nostaa keskustelua aiheesta laidunkauden alkaessa. Lampurit ovat tehneet ELY-keskuksen kanssa laidunnussopimuksia, sopimusalueet sijaitsevat osin suden reviirillä.

luonto
Luomulampaan ruokinnasta suuri osa on karkeaa rehua.
YLE / Kalle Niskala

- Emme vetoa susien kaatoluvan saamiseksi, mutta haluamme keskustella keinoista, joilla vältetään se, että sudet kävisivät lampaiden kimppuun, sanoo Keski-Pohjanmaan Lammaskerho ry:n puheenjohtaja Taisto Jylhä.

Keski-Pohjanmaan lammaskerho ry on lähettänyt poliisille, Riistakeskukselle ja maa-ja metsätalousministeriölle kirjeen, jossa se ilmaisee huolensa tulevasta laidunkaudesta. Lampurit muistuttavat, että Keski-Pohjanmaan lammastiloista suurin osa on luomutuotannossa ja tällöin laiduntaminen on pakollista.

Monet farmarit ovat solmineet ELY-keskuksen kanssa sopimuksia perinnebiotooppien ja luonnon monimuotoisuuskohteiden hoitamisesta laiduntamalla. Lohtajalla nähty susipariskunta sekä yksittäinen susi ovat asettuneet näiden sopimusalueiden lähistölle ja osin sisäpuolelle. Lampurit kysyvätkin, miten he uskaltavat laiduntaa tulevana kesänä. He muistuttavat, että laiduntamisen laiminlyönti aiheuttaa tuntuvat sanktiot.

ELY-keskus ja lampurit ovat sopineet laiduntavansa Lohtajalla 220 hehtaarin alueella, Kalajoella 400 ja Kanta-Kokkolan alueella 100 hehtaarin alueella. Lampaita näillä alueilla laiduntaa noin tuhat. Näiden lisäksi tulevat kotilaitumet, joilla laiduntaa lampaita huomattavasti enemmän.

– Olemme todella huolissamme sekä lampureiden elinkeinosta että niistä suurista taloudellisista menetyksistä, mitä mahdollinen susien hyökkäys aiheuttaisi. Jo uhan mahdollisuus aiheuttaa paljon ylimääräistä työtä ja henkistä painetta, kirjoittaa lammaskerho vetoomuksessaan,

Lohtajalle on perustettu viime vuosina uusia lammastiloja. Nyt niitä on jo kuusi.