1. yle.fi
  2. Uutiset

Managereista povataan urheiluseurojen pelastajia

Managereista toivotaan ratkaisua urheiluseurojen rahapulaan. Käytäntö on kuitenkin vielä lapsen kengissä. Esimerkiksi Keski-Suomessa vain muutamalla seuralla on oma manageri

urheilu
Urheilumanageri Jukka Virtanen luennoi auditoriossa.
Yle Keski-Suomi / Jori Asikainen

Jyväskylän kenttäurheilijat on esimerkki urheiluseurasta, jolle on kertynyt menestystä, mutta ei rahaa. Rahapula on suurin syy siihen, että seura on nyt kiinnostunut oman urheilumanagerin palkkaamisesta.

- Manageria tarvittaisiin ennen kaikkea varainhankintaan, talouden ylläpitämiseen ja seuran omien huippu-urheilijoiden tukemiseen, markkinointi- ja viestintävastaava Pasi Valoranta luettelee.

Tähän asti managereita on ollut lähinnä huippu-urheilijoilla.

Yrityselämä vaatii vahvaa markkinointiosaamista ja tehokkuutta.

Jukka Virtanen

- Seuramanagerointi on vasta yleistymässä. Seuroilla se tarve aika pitkälti tulee varmaankin siitä, että vapaaehtoistyö on väkisinkin vähentynyt tässä hektisessä yhteiskunnassa, urheilumanageri Jukka Virtanen kertoo.

Manageri maksaa itsensä takaisin

Managerin palkkaamiseen tarvitaan kuitenkin rahaa. Siksi seurat toivovat, että heidät autettaisiin alkuun julkisin varoin.

- Julkisen tuen merkitys on suuri, Valoranta painottaa.

Tällä hetkellä valtaosa urheilumanagereista toimii prosiviopalkalla eli heille maksetaan syntyneistä sopimuksista. Urheiluseuroissa uskotaan, että manageri maksaa itsensä takaisin, kunhan asialla vain on ammattilainen.

- Jotta pystyy hankkimaan toimeentuloa sekä seuralle että itselleen, on oltava hyvä, Keski-Suomen liikunta ry:n seurakehittäjä Laura Härkönen tiivistää.

Koulutukselle tarvetta

Jo pelkkä koulutus riittäisi todennäköisesti vauhdittamaan urheiluseurojen varainhankintaa.

Jotta pystyy hankkimaan toimeentuloa sekä seuralle että itselleen, on oltava hyvä.

Laura Härkönen

- Toiminnanjohtajissa ja sihteereissä on paljon ammattitaitosia ihmisiä, mutta tämän päivän yrityselämä vaatii vahvaa markkinointiosaamista ja tehokkuutta, Jukka Virtanen huomauttaa.

Tällä hetkellä urheilumanageriksi voi kouluttautua vain Vierumäen urheiluopistolla. Alan koulutukselle on enemmän kysyntää kuin on tarjontaa.

- Se on selvää, että jatkossa koulutukseen tulee panostaa todella paljon enemmän, Virtanen painottaa.

Koulutuksen avulla voidaan myös hälventää urheilumanagerointiin liitettyjä ennakkoluuloja. Toinen tärkeä tekijä on urheilumanagerien oma esimerkki.

- Tehtävämme on omalla toiminnallamme osoittaa, että managerointi on vastuullista toimintaa, Jukka Virtanen summaa.

Lue seuraavaksi