Taivaallinen riita tuntemattomista maailmoista: kuka saa päättää planeettojen nimistä?

Yksityisen yrityksen järjestämä nettiäänestys toistaiseksi lähimpänä Maata olevan tunnetun eksoplaneetan nimestä suivaannutti tähtitieteilijöiden liiton.

tiede
Eteläiseltä pallonpuoliskolta otettu kuva Linnunradasta.
Eteläiseltä pallonpuoliskolta otettu kuva Linnunradasta. ESA / A. Fujii

Aurinkokunnan ulkopuolisten planeettojen nimeämisestä on puhjennut kiista tähtitieteilijöiden ja yksityisen avaruustutkimusta edistävän yrityksen välillä.

Yhdysvaltalaisen Uwingu-yrityksen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) on käynnissä äänestys, jossa yleisö voi ehdottaa nimiä jo löydetyille eksoplaneetoille ja äänestää niistä suosikkiaan.

Parhaillaan loppusuoralla on äänestys Maapalloa lähimpänä olevan aurinkokunnan ulkopuolisen planeetan Alfa Centauri Bb:n nimestä. Kyseinen planeetta kiertää yhtä kolmesta tähdestä, jotka muodostavat noin 4,4 valovuoden päässä sijaitsevan Alfa Centaurin tähtijärjestelmän.

Sekä nimien ehdottaminen että äänestäminen Uwingun sivuilla on maksullista. Yritys sanoo antavansa äänestyksen tuotosta jopa puolet avaruuden tutkimuksen ja opetuksen edistämiseen.

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU, jonka komiteoissa ja työryhmissä on perinteisesti pohdittu tieteellisiä nimiä taivaankappaleille (siirryt toiseen palveluun) ja muille tähtitaivaan kohteille, arvostelee kuitenkin kovasanaisesti yksityistä hanketta.

"Äänestyksillä ei merkitystä"

IAU antoi vastikään julkisuuteen kannanoton (siirryt toiseen palveluun), jossa se totesi, ettei tällaisilla maksullisilla äänestyksillä ole mitään merkitystä, kun eksoplaneetoille haetaan kansainvälisesti hyväksyttyjä nimiä. Järjestö korostaa, että nimien on oltava tieteellisesti yhdenmukaisia ja tukea tutkimusta.

IAU sanoo pohtivansa vielä tämän vuoden aikana tiedeyhteisön ja jäsenjärjestöjensä kanssa "yleistajuisia" nimityksiä useille eksoplaneetoille.

Uwingu kiistää tähtitieteen kattojärjestön näkemyksen. Yrityksen vastauksessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että toisin kuin IAU antaa ymmärtää, useilla tähtitaivaan kohteilla on myös tutumpia, epävirallisia nimiä kuten Linnunrata tai Pohjantähti, eikä järjestöllä ole sananvaltaa näihin.

- Tähtitieteellisellä unionilla ei ole valtaa (virallista tai epävirallista) päättää siitä, mitä kansanomaista nimitystä ihmiset haluavat käyttää taivaan kohteista, aivan kuten maantieteilijät eivät voi valvoa, millä nimillä ihmiset kutsuvat paikallisen patikkapolun varrella olevia luonnonmuotoja, yritys sanoo.

Sen mukaan monissa tapauksissa tähtitieteilijät ovat myös antaneet nimiä havaitsemilleen kohteille käymättä läpi IAU:n koko hyväksymisprosessia.

Aurinkokunnan ulkopuolisia planeettoja tunnetaan tähän mennessä yli 800. Eksoplaneettojen tieteelliset nimet muodostuvat yleensä niiden keskustähtien tunnusten perusteella, ja ovat yleensä hyvin hankalia numero- ja kirjainyhdistelmiä.