1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjailijaliitto puolustaa Sofi Oksasta miljoonariidassa

Kirjalijaliitto vaatii kirjailijoiden aseman vahvistamista sopimusneuvotteluissa. Liiton mukaan yksittäisen kirjailjan asema sopimuksista sovittaessa on turvaton.

Sofi Oksanen Kuva: Yle

Suomen Kirjailjaliitto on asettunut tukemaan Sofi Oksasta sopimusriidassa, joka on syntynyt kirjailijan ja Bazar Kustannuksen välille. Bazar vaatii Oksaselta noin miljoonan euron korvauksia vuonna 2005 solmitusta julkaisusopimuksesta. Bazarin mukaan Oksanen luovutti tuolloin kustannusoikeudet Ranskalainen päärynä -työnimellä kulkeneeseen teokseen. Oksanen ei kuitenkaan kirjoittanut kirjaa.

Kirjailijaliiton mukaan Bazarin korvausvaatimus perustuu olemattomasta teoksesta laadittuihin kuvitteellisiin laskelmiin. Kirjailijaliitto moittii kustannusyhtiötä kyvyttömyydestä ymmärtää taiteellista työtä. Liiton mukaan taiteellista työtä ei voi pakottaa, ja työn luonteeseen kuuluu, etteivät kaikki suunnitellut hankkeet toteudu.

Oksasen ja kustannusyhtiön riita on Kirjailijaliiton mukaan osoitus kirjailijan aseman turvattomuudesta. Kirjailijat eivät voi sopia oikeuksistaan kollektiivisesti, eikä vähimmäisehdot turvaavia sopimusmalleja ole, sillä niitä pidetään kilpailulainsäädännön vastaisina. Kirjailijaliitto vertaa tilannetta siihen, ettei työntekijöillä olisi turvanaan työehtosopimusta tai työehtoja koskevia lakeja.

Kirjailijaliitto vetoaa hallitukseen, jotta kirjailijoiden ja muiden luovan työn tekijöiden asema voitaisiin turvata lainsäädännöllä.