1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kasvi ilmoittaa tuholaisista

Huonekasveista saattaa löytyä silloin tällöin kirva tai punkki. Kasveja kannattaa varmuuden vuoksi tarkkailla ja mahdollisista tuholaisista pääsee eroon vaikka mäntysuopaliuoksella, kukkakauppias Marja-Leena Koskinen kertoo.

Ilmiöt
Jukka Lahtosen tarkka lähikuva kirvasta menestyi luontokuvakisassa.
Jukka Lehtonen

Suurin osa Suomeen tulevista huonekasveista on peräisin Tanskasta ja Hollannista. Ennen EU:hun liittymistä tulli oli rajalla tarkkana mahdollisista tuholaisista. Rekat tarkastettiin pistokokein, ja jos kasveista löytyi merkkikin tuholaisista, lähti koko rekka saman tien takaisin alkuperäismaahansa.

- Loppujen lopuksi tuholaisia tulee kasvien mukana hyvin vähän. Nyt, kun tätä valvontaa ei ole, niin on pieni mahdollisuus, että muna-asteella olevia örkkejä tulee kasvien mukana, kukkakauppias Marja-Leena Koskinen sanoo.

On pieni mahdollisuus, että muna-asteella olevia örkkejä tulee kasvien mukana.

Marja-Leena Koskinen

EU:n myötä katosivat rajat ja tarkastukset. Kirva, punkki ja kilpikirva ovat Koskisen mukaan sellaisia, joita huonekasveista saattaa joskus löytyä.

Katsele kasvejasi

Koskinen suosittelee, että kasvia tarkkaillaan, kun se viedään kotiin. Kasvi kyllä ilmoittaa, jos jokin on pielessä.

Esimerkiksi kirvat saattavat kesäisin lennähtää huonekasveihin luonnosta. Valmiiden sumutteiden ja torjuntapuikkojen lisäksi voi kokeilla myös kotikonsteja.

- Kirvoihin, punkkeihin ja ansarijauhiaisiin tepsii mäntysuolaliuoskin. Kolme ruokalusikallista puoleen litraan vettä ja sumutus viikon välein. Kolme tai neljä kertaa riittänee. Sillä pitäisi ötökät olla voitettu.

Koskinen kertoo, että on olemassa myös kasveja, joihin ehdottomasti kuuluu kirva jos toinenkin. Sellaisia ovat esimerkiksi kiinanruusu ja lehmus.

- Jos ikkunat on auki, niin kyllä ne tuholaiset kiinanruusun löytävät aivan varmasti. On kuitenkin olemassa myös sellaisia kasveja kuten pelargonia ja jukkapalmu, joihin ei tuholaisia juurikaan tule. Vehkakasvit ovat myös sellaisia, Koskinen kertoo.