yle.fi-etusivu

Henkilökohtainen avustaja, miten työnteko pelittää?

Keskustelupalstoja lukiessa voi huomata, ettei henkilökohtaisilla avustajilla ole se kaikista helpoin työ. Suora linja kysyykin nyt, mihin ongelmiin henkilökohtaiset avustajat ovat törmänneet. Mikä on avustettavien eli työnantajien näkökulma asiaan: onko työsuhdetta vaikea hoitaa?

Osallistu
Avustajat ulkoiluttavat kahta pyörätuolipotilasta.
Yle

Selasin Suomi24:n (siirryt toiseen palveluun) keskustelupalstaa, jossa henkilökohtaiset avustajat kertovat työnsä epäkohdista. Lisäksi eräs ihminen kertoi minulle, että hän joutui tekemään työssään todella vaativia hommia, jotka olisivat vaatineet terveydenhoitoalan opintoja, joita hänellä ei ollut: haastavaa lääkintää ja ruokintaa letkun avulla. Halusin ottaa selvää, mistä on kyse. Laiminlyödäänkö tässä työssä lainsäädäntöä? Onko lainsäädäntöä ylipäätään? Millaisia tehtäviä avustettava saa työntekijällään teettää ja miten työajat kuuluisi hoitaa?

Keskustelupalstalla valitellaan, että ylitöitä täytyy tehdä usein, koska esimerkiksi sairastuneen avustajan tilalle ei välttämättä saada ketään. Jos lähdet töistä ja jätät avustettavan oman onnensa nojaan, kuka on vastuussa? Onko lomien pitäminen mahdollista, jollei tuuraajaa löydy?

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton sivuilla (siirryt toiseen palveluun) sanotaan, että "avustamisella tarkoitetaan sellaisia toimia, joita työnantaja itse tekisi, ellei hänen vammansa sitä estäisi. Henkilökohtaisen avustajan työ ei ole sairaanhoitoa eikä hoito- tai hoivatyötä, eikä myöskään tavanomaista kotitaloustyötä." Toteutuuko tämä käytännössä?

Kertokaa kokemuksianne niin selvittelen asiaa. Onko teillä omakohtaista tietoa, mistä voisi olla jutun teossa apua? Juttu tulee Suorassa linjassa TV2 klo 19.20 tiistaina 14.5. Sen voi katsoa myös Yle Areenasta myöhemmin.