Lintujen kevätmuutto kiihtyy Lapissa

Kevätmuuton alkuvaihe on menossa Etelä-Lapissa: esimerkiksi lokkeja ja västäräkkejä on jo saapunut. Kahlaajia ja vesilintuja odotellaan lähiviikkoina, kun vesistöihin tulee sulia ja peltoihin pälviä.

linnut
Mies kiikaroi lintuja
Esa Huhta kiikaroi Harjulammen lintuja: huhtikuun 22. päivän saldo oli naurulokkeja, naakkoja ja harakoita.Sirkku Savusalo / Yle

Reilun sadan naurulokin parvi kirkuu Rovaniemen Harjulammella. Naakkoja ja harakoita parveilee myös alueella. Mutta Etelä-Suomeen tullut muuttolintujen viikon takainen ryntäys ei ole vielä tuonut sen suurempia joukkoja Lappiin, kertoo Esa Huhta, Metsäntutkimuslaitoksella luontoa työkseen tutkiva tohtorismies, joka on myös innokas lintuharrastaja.

- Linnut ovat vielä varmaan jääneet Etelä-Suomen alueelle ja sieltä vähitellen tulevat kohti pohjoista ja alkavat näkyä Lapissakin. Punarintaa tai punakylkirastasta ei ole vielä näkynyt. Mutta lokkeja ja västäräkkejä on näkynyt ja ensimmäiset telkät ja isokoskelot ovat tulleet. Hyönteissyöjiä vielä odotellaan, Esa Huhta sanoo.

- Kuovit tarvitsevat sulapaikkoja ja pelloille pälviä, viikon kuluttua varmasti kahlajiakin tulee Lappiin.

- Muutamana vuonna kevät on ollut hyvin aikaisessa. Tämä on paluuta 70-80 -lukujen keväisiin. Mistään voimakkaasta keväitten aikaistumisesta ei voi puhua,

Esa Huhdalla on oma suosikkinsa kevään tulokkaissa:

- Kurjen näkeminen tuo kevään. Se on kevään airut. Vastaavasti syksyllä kurkiauran näkeminen kertoo, että syksy on tullut.