1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Avaruudessa häämöttävä hevosenpää näkyy nyt uudessa valossa - kuvagalleria

Hubble-avaruuskaukoputki on ottanut kahden vuosikymmenen aikana ainutlaatuisia ja huipputarkkoja valokuvia kaukaisista avaruuden kohteista. Katso parhaat palat.

Hubble-teleskoopin laukaisusta on kulunut 23 vuotta. Sitä juhlistetaan uudella Hubblen ottamalla kuvalla kuuluisasta Orionin Hevosenpääsumusta. Uudessa kuvassa sumu näkyy infrapunavalossa. Kuva: NASA / ESA / the Hubble Heritage Team (AURA/STScl)

Avaruusteleskooppi Hubblen laukaisusta avaruuteen tulee keskiviikkona kuluneeksi 23 vuotta. Tämän kunniaksi Yhdysvaltain ja Euroopan avaruusjärjestöt ovat julkaisseet uuden Hubblen ottaman valokuvan tunnetusta tähtitaivaan kohteesta, Hevosenpääsumusta.

Orionin tähdistössä, 1500 valovuoden päässä Maasta oleva Hevosenpääsumu on yksi tutuimmista tähtisumuista ja suosittu harrastajien havaintokohde. Sitä esittäviä kuvia on nähty mm. tietokirjoissa siitä lähtien, kun sumu löydettiin yli sata vuotta sitten.

Nyt Hubble on ikuistanut sumun infrapuna-aallonpituudella otettuun valokuvaan.

Näkyvässä valossa sumu näkyy varjoisana hevosen päätä muistuttavana hahmona kirkkaampaa kaasupilveä vasten. Infrapunavalossa se muuttuu läpikuultavammaksi ja sumun läpi kajastaa Linnunradan tähtiä ja kaukaisia galakseja.

Katso kuvagalleriasta kooste "kauneimmista" Hubblen ottamista valokuvista. Kuvat on valikoitu Euroopan avaruusjärjestön ESA:n sadan parhaan Hubble-kuvan listalta (siirryt toiseen palveluun).