Poliisi teki ennätysmäärän asetakavarikointeja liivijengeiltä – KRP erittäin huolissaan

Jengeiltä on takavarikoitu muun muassa satoja käsiaseita ja kymmenen konepistoolia.

Kotimaa
KRP:n liivijengeiltä takavarikoimia aseita huhtikuussa 2013.
KRP:n liivijengeiltä takavarikoimia aseita huhtikuussa 2013.Yle

Poliisin rikollisiksi luokittelemilta moottoripyöräjengeiltä tehdyt asetakavarikot ovat lisääntyneet selvästi viime vuosina. Kun vielä 2000-luvun alussa poliisi takavarikoi vuodessa muutamia kymmeniä aseita liivijengeiltä, niin viime vuonna määrä oli 175 asetta. Vuodesta 2010 lähtien poliisi on takavarikoinut laittomia aseita liivijengeiltä yli 400 kappaletta, joista lähes 250 on käsiaseita.

- Takavarikoiduissa aseissa on mukana pistooleita, revolvereita, muutamia haulikoita ja kymmenen konepistoolia. Lisäksi on otettu haltuun patruunoita. Osa aseista on tehty aikoinaan toimintakyvyttömiksi, mutta niistä on tehty uudelleen toimintakykyisiä. Osa aseista on anastettuja. Joistakin aseista on sarjanumerot poistettu, joten niiden alkuperän jäljittäminen on erittäin vaikeaa, sanoo Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Tapio Kalliokoski.

Takavarikoinnit on tehty neljältä pääjengiltä eli Hells Angelsilta, United Brotherhoodilta, Cannonballsilta ja Bandidokselta sekä niiden alajengeiltä eli yhteensä noin 60 eri jengiltä.

KRP seuraa jengien aseistumista vakavalla ilmeellä.

- Asetakavarikot tukevat poliisin saamia tietoja jengien aseistautumisesta. Näyttää siltä, että näillä henkilöillä ja jengeillä on aseita koko ajan enemmän ja enemmän. Erityisen huolestuttavaa on, että aseita löytyy vuosittain enenevässä määrin kaikkien poliisin rikolliseksi luokittelemien moottoripyöräjengien hallusta. Johtopäätös tästä on se, että tässä varaudutaan koko ajan joihinkin konflikteihin. Rauhattomuutta on ollut havaittavissa pidemmän aikaa. Suomessa ei ole vielä tapahtunut kovia konflikteja vastakkaisiin leireihin kuuluvien liivijengiläisten välillä, kuten muissa Pohjoismaissa, Kalliokoski kuvailee tilannetta.