Lapsen täysi-ikäistymisestä usein lovi perheen talouteen

Lapsuudenperheessään asuvan täysi-ikäistyneen nuoren asema on lainsäädännössä ristiriitainen. 18 vuotta täyttänyttä pidetään yhdessä asiassa edelleen lapsena, toisessa ei. Kummassakin tapauksessa perhe on maksaja.

talous
Kukkarosta pursuaa ulos seteleitä.
Yle

Ensimmäiseksi loppuu lapsilisä, kun lapsi täyttää 17 vuotta. Monilapsisessa perheessä pienenevät samalla muiden lasten lapsilisät.

Keskiasteella opiskelevat nuoret alkavat saada opintotukea, mutta sen määrään vaikuttavat vanhempien tulot. Käytännössä 150 euron suuruinen lapsilisä voi muuttua vajaan neljänkympin opintotueksi tai nuori voi jäädä kokonaan vaille opintotukea.

Kotona asuvan, keskiasteen opiskelijan opintotuki voi olla ehkä 38 euroa. Vanhempien tulot voivat sitä vielä pienentää, mutta joissakin tapauksissa vähän nostaakin.

Seija Kadenius

- Kotona asuvan keskiasteen opiskelijan opintotuki voi olla ehkä 38 euroa. Vanhempien tulot voivat sitä vielä pienentää, mutta joissakin tapauksissa vähän nostaakin, Kansaneläkelaitoksen Lapin vakuutuspiirin apulaisjohtaja Seija Kadenius selventää.

- Ja eiväthän ne 18-vuotiaan menot pienene, mutta tulot pienenevät huomattavasti. Sen ikäinen tarvitsee edelleen vaatteita ja autoon bensaa. Kyllä tästä asiasta tulee hyvin useasti palautetta asiakkailta, Kadenius jatkaa.

Tuki toisensa jälkeen loppuu

Eroperheessä myös elatustuet loppuvat, kun lapsi saavuttaa täysi-ikäisyyden. Pahimmillaan perheen lompakossa voi olla useiden satojen eurojen lovi.

- Elatustuki ja lapsilisä poistuvat. Jos on vain yksi lapsi, poistuu lapsilisä ja sen yksinhuoltajakorotus, Kadenius listaa.

Siitä päivästä alkaen, kun perheen lapsi täyttää 18 vuotta, häntä ei enää asiakasmaksulain mukaan lasketa perhekokoon.

Leila Trög

Lapsuudenperheessään asuvan täysi-ikäistyneen nuoren asema on lainsäädännössä ristiriitainen. Vanhempien tulot vaikuttavat hänen opinto- ja työmarkkinatukeensa. Lisäksi 18-vuotiaan tulot vaikuttavat perheen mahdolliseen asumistukeen.

Kuitenkaan samaa lasta ei enää lasketa mukaan perhekokoon, kun määrätään perheen päivähoitomaksuja, ja se saattaa tuntuvasti nostaa nuorempien sisarusten hoitomaksua.

- Siitä päivästä alkaen, kun perheen lapsi täyttää 18 vuotta, häntä ei enää asiakasmaksulain mukaan lasketa perhekokoon. Maksussa huomioidaan vanhemmat ja vain alaikäiset lapset, Tornion varhaiskasvatustoimiston toimistosihteeri Leila Trög selventää.

Omakohtaisia kokemuksia

Trögillä itselläänkin on kokemusta siitä, että täysi-ikäiseen lapsuudenkodissa asuvaan lapseen suhtaudutaan ristiriitaisesti.

- Omakohtaisesti voin sanoa, että minun tuloni vaikuttivat pojan opintorahaan. Kun hän tuli armeijasta ja ilmoittautui työttömäksi ja sai työmarkkinatukea, kiikutin jälleen niitä tulotietojani Kelaan, Trög muistelee.