1. yle.fi
  2. Uutiset

Norppa, muikku, kalakukko ja Aku Ankka samassa seikkailussa

Saimaa norppineen ja muikkuineen saa osakseen uudenlaista maanlaajuista ja mahdollisesti kansainvälistäkin huomiota. Huomenna ilmestyvässä Aku Ankka -sarjakuvalehdessä Aku ja veljenpojat sekä Roope-setä seikkailevat Etelä-Savon maisemissa ja kalakukkojen parissa.

kulttuuri
Kuva Aku Ankasta.
Disney

Aku Ankan veljenpoikineen tuo Saimaalle Roope-sedän hinku ostaa Olavinlinna. Muitakin liiketoiminta-ajatuksia tarinassa syntyy. Lehdessä ilmestyy tänä vuonna kaikkiaan kuusi eri puolille Suomea sijoitettua tarinaa. Etelä-Pohjanmaalla ankat jo seikkailivat. Osansa on myös paikallisilla murteilla.

- Savossa on suuri innostus näihin murrejuttuihin, ja hyvin Savon murre puhekupliin istuukin, sanoo Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.

Ankka hahmot on pantu seikkailemaan omiin maisemiin myös muun muassa Saksassa ja Hollannissa. Pääasia on kuitenkin tarina.

- Eivät nämä norpat ja kalakukot niin outoja asioita ole, etteikö Akun seikkailiuja Saimaalla voisi tarjota kansainväliseenkin levitykseen. Asiasta on jo puhuttukin, Aki Hyyppä kertoo.

Asiaa lapsille ja aikuisillekin

Akun ja kumppaneiden seikkailut Suomessa tekee maamme ainoa ankka-taiteilija Kari Korhonen. Hänellä onkin nyt 20-vuotisjuhlavuosi ankkojen parissa. Yhä edelleen tarinoiden teko on hauskaa. Disney-piirtäjä Carl Barksin hahmot soveltuvat edelleen hyvin monenlaisiin tarinoihin.

Saimaalle sijoitetun tarinan ulottuvuudet koskettavat niin lapsia kuin vanhempiakin. Pitkään tarinan mahtuu asiaa ja nopea tuotantoaikataulu sallii ajankohtaisen sisällön.

Kari Korhonen
Kari KorhonenSanoma Oy

- Kun päätettiin, että veljenpojat tulevat mukaan, siis Sudenpennut, niin mikäs on heille sen otollisempi aihe kuin saimaannorppa ja kyseisen eläimen ahdinko. Ei niinkään Roope, vaan tämä Kroisos Pennonen, joka saattaa tehdä häijyjäkin asioita, niin hänestä lähtöisin muikkukato uhkaa. Puhutaan vähän ruokaskandaalista ja niin edelleen.

- Siis tehdään lapsellisia juttuja, joka vetoaa siihen lapseen kaikissa meissä ja sitten joku ihan pienen pieni juttu, joka avautuu aikuiselle ihan eri tavalla kuin lapselle, kertoo sarjakuvataiteilija Kari Korhonen.

Lue seuraavaksi