Vilén: Puolassa ei tunnisteta lohen salapyynnin ongelmaa

Suomessa kiivastakin keskustelua herättänyt lohiasia ei kuumenna tunteita Itämeren etelärannalla Puolassa. Suurlähettiläs Jari Vilénin mukaan suomalaistutkijoiden syytöstä lohen salakalastuksesta ei tunnisteta Puolassa.

Kotimaa
Jari Vilén
Antti Heikinmatti / Yle

Suomalaistutkijat ovat syyttäneet puolalaisia kalastajia lohen salapyynnistä, minkä katsotaan uhkaavan Itämeren luonnonlohikantaa. Suomen Puolan suurlähettilään Jari Vilénin mukaan laajamittaisen salapyynnin ongelmaa ei tunnisteta Puolassa. Lohen asemesta Puolan tiedotusvälineissä on ollut otsikoissa viime aikoina hevosenliha.

- Oikeastaan lohipyynnistä ei ole ollut mitään, ei minkäänlaista keskustelua, ei minkäänlaista havaintoa. On ollut kiinnostavaa havaita, että Suomesta on esitetty tai tutkijat ovat esittäneet tämänkaltaisia huolenaiheita. Meille pyyntöä asian selvittämiseen ei ole tullut, voin sanoa sen avoimesti. Jos tällainen pyyntö tulee, me lähestymme puolalaisia viranomaisia ja pyydämme heiltä selvityksiä, mutta tällä hetkellä tämä asia ei ole puolalaisessa keskustelussa millään lailla agendalla, Vilén sanoo.