1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Fenestran tehdaslaajennus toi kymmeniä työpaikkoja

Kuopioon on tullut yli 50 uutta teollisuustyöpaikkaa. Ikkunavalmistaja Fenestra luottaa vahvasti Kuopion-yksikkönsä näkymiin.

Kuva: Kalevi Pitkäkangas / Yle

Ikkuna- ja ovivalmistaja Fenestra juhli maanantaina uuden kokoonpanotehtaansa avajaisia Kuopiossa. Fenestra keskitti talven aikana ikkunatuotantonsa Forssasta Kuopioon.

Kyseessä on noin kolmen miljoonan euron investointi. Kuopioon tuli laitteita ja koneita yhteensä 40 rekkakuormaa.

Samalla Kuopion tehtaalle on tullut 55 uutta työpaikkaa. Yhtiö on kouluttanut talven aikana nuorta väkeä. Samalla työntekijöiden keski-ikä on laskenut selvästi. Fenestralla on Kuopiossa nyt yhteensä lähes 150 työntekijää.

- Aiemmin Kuopion tehtaan keski-ikä oli 47 vuotta, mutta nyt se on ainakin kymmenen vuotta vähemmän. Uusi väki on töissä erittäin hyvällä asenteella, kiittelee pääluottamusmies Jouni Jokinen.

Fenestran ikkunaliiketoimintajohtajan Timo Hämäläisen mukaan yhtiön tavoitteena on tehdä Kuopiossa sesonkiaikaan noin 1 000 ikkunaa päivässä.

Täysautomaatio nopeuttaa tuotantoa

Vuositasolla tavoitteena on tehdä Kuopiossa 200 000 ikkunaa ja liikevaihtoa noin 40 miljoonaa euroa. Laajennuksessa Kuopioon valmistui Suomen nykyaikaisin ikkunatehdas. Täysautomaatio mahdollistaa sen, että sahatavarasta tulee asennusvalmiita ikkunoita alle neljässä tunnissa.

Jokaisessa tuotekomponentissa on ns. RFID-ohjaus. Tämän tunnisteen avulla tuotantokoneisto tietää mihin tuotteseen kyseinen osa on tulossa.

Yhtiön ikkunoista valtaosa menee kotimaan markkinoille. Liiketoimintajohtaja Timo Hämäläinen sanoo, että lisämarkkinoita haetaan jatkossa myös Ruotsista ja Venäjältä.

Fenestra aloittaa toukokuussa Kuopiossa myös oman alumiinivalmistuksen ikkunakarmeihin. Tähän asti kyseiset toiminnot ovat tulleet alihankintana.