1. yle.fi
  2. Uutiset

Satamat odottavat vilkasta vuotta

Keskipohjalaissatamat uskovat liikenteen lisääntyvän tänä vuonna. Kalajoen satamassa näkyy jo vilkastunut tuulivoimapuistojen rakentaminen.

satamat
Suurta alusta lastataan Kokkolan satamassa.
YLE/ Kalle Niskala

Kokkolan ja Pietarsaaren satamat odottavat hyvän talven jälkeen viimevuotista vilkkaampaa toimintavuotta. Kalajoen sataman tuonnissa näkyy jo tuulivoimapuistojen rakentaminen. Ulos viedään puuta, turvetta ja teräsrakenteita.

Pietarsaaressa hiiltä on tuotu 53 500 tonnia eli jo nyt enemmän kuin koko viime vuoden aikana (44 000 tonnia) ja sellun vienti Kiinaan on vilkastunut.

Kokkolan satamaa vauhdittavat edelleen suuret panamax-alukset ja lastaukset ulkomerellä, kertoo satamajohtaja Torbjörn Witting.

– Meillä on tällainen järjestelmä, missä iso jäävahvisteinen alus lastaa satamassa raaka-aineita ja vie ne sitten avomerelle, missä on vielä isompi, mahdollisesti panamax-alus odottamassa. Satamassa käyvällä aluksella on nosturit ja se pystyy lastaamaan isoa laivaa sulalla avomerellä. Tavaraa on kannattanut ainakin toistaiseksi viedä aika pitkiä matkoja, jopa Ahvenanmaalle saakka.

Lue seuraavaksi