Suomalaiset tyrmäävät EU-talousliiton tiivistämisen

Puolet suomalaisista on sitä mieltä, että heikkojen euromaiden pitäisi antaa romahtaa, vaikka se pahentaisi työttömyyttä myös Suomessa, kertoo TNS Gallupin tuore kyselytutkimus.

Kotimaa

TNS Gallupin puoluebarometrin mukaan vain 13 prosenttia suomalaisista pitää järkevänä ehdotusta EU:n nykyistä tiiviimmästä talousliitosta, jossa jäsenmaiden velat olisivat osin yhteisvastuullisia. Peräti 67 prosenttia vastaajista tyrmää ajatuksen.

Suomalaisista 47 prosenttia antaisi heikkojen euromaiden kaatua ja erota yhteisvaluutasta, vaikka se pahentaisi talousahdinkoa myös Suomessa. Vain 28 prosenttia kyselyyn vastanneista kannattaa heikkojen euromaiden pitämistä tukitoimin kiinni yhteisvaluutassa.

Sen sijaan 51 prosenttia vastaajista pitää vääränä väittämää, että EU:n kriisimaiden tukemista on jatkettava, jotta Suomi välttyisi talousromahdukselta ja pahenevalta työttömyydeltä.

Valtaosa suomalaisista haluaa kuitenkin Suomen pysyvän eurossa. Neljännes vastanneista pitää Suomen eroa yhteisvaluutasta toivottavana mahdollisista kustannuksista ja muista ongelmista huolimatta. Vastaajista 55 prosenttia torjuu ajatuksen euroerosta.