Heinolan kaupunginjohtaja on irtisanottu virasta

Kaupunginvaltuusto äänesti va. kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran irtisanomisesta maanantai-iltaisessa kokouksessaan. Irtisanominen sai taakseen määräenemmistön.

Kotimaa
Tita Rinnevaara Heinolan kaupungintalolla maaliskuussa 2013.
Tita RinnevaaraNiko Rönkkö / Yle

Heinolan kaupunginvaltuusto äänesti va. kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran irtisanomisesta tilapäisen valiokunnan esityksen mukaisesti. Kaupunginjohtaja päätettiin irtisanoa kuntalain 25§:n nojalla.

Tita Rinnevaara vapautetaan tehtäviensä hoitamisesta välittömästi, ja päätöksen panee toimeen kaupunginhallitus. Varsinainen virkasuhde päättyy 14:n päivän sisällä irtisanomisilmoituksen toimittamisesta.

Irtisanominen sai taakseen määräenemmistön eli yli 29 valtuutettua äänesti irtisanomisen puolesta. Äänestys päättyi lukemin 33-10.

Kaupunginjohtajan viimeinen vetoomus

Valtuuston kokouksen kahvitauolla, ennen irtisanomispäätöksen tekoa, kaupunginjohtaja Tita Rinnevaara jakoi jokaisen valtuutetun pöydälle oman vetoomuksensa. Viisisivuisessa kirjoituksessaan Rinnevaara listasi asioita, jotka hän toivoi valtuutettujen päätöksessään huomioivan.

- Tilapäisen valiokunnan esitys perustuu keskeisiltä osin niiden henkilöiden kuulemiseen, jotka esitutkintaviranomainen on ilmoittanut olevan epäiltyinä rikoksesta, Rinnevaara kirjoittaa.

Rinnevaara paheksui myös valiokunnan hänelle suomaa aikaa kirjallisen selvityksen tekemiseen liian niukaksi. Myös valiokunnan perusteluita irtisanomisehdotukselle Rinnevaaraa piti puutteellisina.

- Kun tutkii valiokunnan päätöstä, sieltä ei löydy yhtäkään tapauskohtaista ja lain ja oikeuskäytännön tarkoittamaa asianmukaista perustelua. Ei myöskään viittausta minun esittämään vastatodisteluun, toteaa Rinnevaara.

Äänestystä edelsi tiukka keskustelu

Irtisanomisäänestystä edelsi värikäs ja kiivassanainen keskustelu. Valtuutettujen puheenvuorot kestivät pisimmillään jopa puolituntia.

Risto Turunen Heinola Nyt -ryhmästä kysyi puheenvuorossaan ponnekkaasti, miten valtuusto voi tehdä päätöksensä objektiivisesti. Hänen mukaansa valtuutetuilta on pimitetty päätöksentekoon tarvittavaa tietoa.

- Kunnallishistoria ei juuri vastaavaa tapausta tunne. Luulen, että tästä tapauksesta tullaa kirjoittamaan vielä monta väitöskirjaa, Risto Turunen totesi.

- Poliisitutkintakin on kesken. Se pitäisi ottaa päätöksenteossa huomioon, hän lisäsi.

Lisäksi Turunen kritisoi valiokunnan kiireistä aikataulua ja kyseenalaisti sen oliko valiokunta todella ehtinyt perehtyä heille toimitettuihin selvityksiin.

Kaupunginjohtajan irtisanomista valmistelleen tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Sanna Koponen (sd.) pysyi valiokunnan esityksen takana.

- Kaupunginjohtaja on keskeinen tekijä siinä, että tilanne on tällainen Heinolassa ja valtuusto ei kykene tekemään työtään. Valiokunnan mukaan kaupunginjohtaja on tullut liian suuriin saappaisiin. Hän ei kykene hahmottamaan tehtävien laajuutta. Vakavin huoli on hänen henkilöstöjohtamisen taitonsa, Koponen kuittasi.

- Meidän jääkiekkojoukkue on ihan hyvä. Meillä on vain ollut vääränlainen valmentaja, hän lisäsi.