Bostonin pommiepäillylle luettiin syytteet sairaalapedillä

Iskusta epäilty Dzohar Tsarnajev ei saa syytteitä vihollistaistelijana, mikä tarkoittaa, että hän joutuu siviilioikeuteen sotaoikeuden sijaan. Tsarnajevia syytetään joukkotuhoaseen käytöstä.

Bostonin maratonin pommi-isku
Sadat surijat kerääntyivät seuraamaan  pommi-iskussa menehtyneen Krystle Campbellin hautajaissaattuetta Bostonissa 22. huhtikuuta.
Sadat surijat kerääntyivät seuraamaan pommi-iskussa menehtyneen Krystle Campbellin hautajaissaattuetta Bostonissa 22. huhtikuuta.Kevork Djanzesian / Getty Images / AFP / Lehtikuva

Bostonin pommi-iskusta epäillylle Dzohar Tsarnajeville on luettu syytteet, kertovat oikeusviranomaiset. Häntä syytetään joukkotuhoaseen käytöstä, kertoo Yhdysvaltain oikeusministeriö. Samaan aikaan Valkoinen talo kertoo, että Tsarnajevia ei syytetä "vihollistaistelijana". Tämä tarkoittaa, että Tsarnajev joutuu siviilioikeuteen eikä sotaoikeuteen.

Tsarnajevia syytetään joukkotuhoaseen käytön lisäksi myös kuolemaan johtaneen räjähteen tahallisesta käyttämisestä. Mikäli Tsarnajev todetaan syylliseksi, häntä saattaa odottaa kuolemantuomio. Muut mahdolliset rangaistukset voivat olla elinkautinen vankeus tai muu pidempi vankeusrangaistus, sanoo oikeusministeriö.

Tsarnajev on yhä sairaalahoidossa haavoituttuaan vakavasti tulitaistelussa ja pidätyksen yhteydessä lauantaina. Syytteet luettiin sairaalassa, ja läsnä syytteitä luettaessa oli tuomari. Hänen tilaansa kuvataan vakavaksi mutta vakaaksi.

Jotkut republikaanipoliitikot ovat vaatineet Tsarnajeville samoja syytteitä kuin "terrorismin vastaisesta sodan" nojalla pidätetyille ja Guantanamon vankileirillä pidetyille ihmisille. Valkoisen talon tiedottajan Jay Carneyn mukaan laki kuitenkin sanoo, että Yhdysvaltain kansalaisia ei voida asettaa sotaoikeuteen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters