1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Ruben Stiller: Välinpitämättömästi keskellä päivää

Musliminainen kävelee vastaani niqabissa. Mitä se minulle kuuluu? kyselee Ruben Stiller blogissaan.

Ruben Stiller Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Stiller on pukeutunut kulttuurilleen ominaiseen tapaan: hänellä on huppari ja lötköttävät farkut. Musliminainen on verhoutunut niqabiin, joka jättää vain silmät näkyviin. Kaksi kulttuuria kohtaa Helsingin keskustassa, ilmassa on muhkean  etnofestivaalin tuntua.

Mutta kulttuurien välinen dialogi ei pääse koskaan alkamaan.

Kumpikin kävelee liberaalisti toisen ohi. Mauttomassa hupparissaan hiippaileva Stiller tuijottaa hetken niqabia, mutta palaa nopeasti välinpitämättömään vapaamielisyyteensä. Nainen ei edes vaivaudu katsomaan Stillerin lötköttäviä farkkuja, vaan jatkaa matkaansa silmää räpäyttämättä.

Naista ei kiinnosta, kuinka tasa-arvoinen parisuhde Stillerillä on. Hän ei utele Stilleriltä, kumpi pesee pyykit ja siivoaa Stillerin taloudessa.

Stiller vastaa samalla mitalla. Häntä ei kiinnosta naisen yksityiselämä, koska hän ei yleensäkään kulje Helsingin keskustassa tarkkailemassa tasa-arvon tilaa.

Kohtaaminen on välinpitämättömyydessään yhtä suvaitsevaisuuden riemujuhlaa. Vältymme kulttuurien välisen dialogin vaivaannuttavan maireilta hokemilta, eikä meidän täydy kohkata miehen ja naisen rooleista eri kulttuureissa.

Kaikki olisi ollut täydellistä, jos örisevät suomalaiset juopot olisivat malttaneet vaieta. Niihin on todella vaikea suhtautua liberaalilla välinpitämättömyydellä.

Kyllä suvaitsevaisuudellakin on rajansa.

Ruben Stiller
Kirjoittaja on toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja