1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suojelutöiden vaikutukset Pyhäjoen suurtulvaan selvitetään

Pyhäjoella on parin viime vuoden aikana avattu yksi tulvauoma sekä tehty lisäpengertä tulvatilanteiden varalle. Ely-keskuksen mukaan kunnan tulvasuojelutilanne käydään läpi.

Kuva: Yle / Risto Degerman

Pyhäjoki kärsi viikonloppuna mittavista  tulvavahingoista tulvasuojelutöistä huolimatta. Ely-keskuksen vesistöyksikön päällikön Timo Yrjänän mukaan kunnan tulvasuojelutilanne tullaan käymään kokonaisuudessaan läpi.

Yrjänän mukaan suurtulvaan ei olisi millään ihmisen hallinnassa olevilla toimenpiteillä pystytty varautumaan etukäteen.

- Pyhäjoella on tehty pienimuotoisia töitä parin vuoden aikana ja meidän vankka käsityksemme on, että ne eivät ole olleet tässä millään lailla merkittävässä roolissa. Ne ovat voineet hieman vaikuttaa suuntaan tai toiseen, mutta kyse on hienosäätöasioista.

Tulvapenger odottaa viimeistelyä

Yrjänä kertoo, että Pyhäjoen tulvasta, sen vahingoista ja tulvasuojelutöistä tehdään perusteellinen selvitys, kun tilanne on ohi.

- Koska kansalaisilla tuntuu olevan huoli asiasta, niin siitä on syytä tehdä perusteelliset selvitykset.

Pyhäjoella on Yrjänän mukaan tehty viime vuosina useita pienehköjä toimenpiteitä, kuten poistettu saaria, leikattu niemennokkia, avattu yksi tulvauoma pohjois- ja etelähaaran välille.

Lisäksi tulvauoman suuhun on tehty pätkä pengertä ruoppausmassoista. Tulvapenkereen viimeistelytöitä ei kuitenkaan saatu valmiiksi ennen viikonlopun suurtulvaa.

- Keskeisimmät työt on tehty, mutta tietääkseni joitakin viimeistelytöitä on vielä jäljellä.

Maanantaiaamuna Pyhäjoella ei ollut välitöntä tulvauhkaa, mutta ely-keskuksen mukaan joen yläosissa on edelleen jäätä ja jääpatoja, jotka saattavat lähteä liikkeelle.