Muuttolinnuilla on pitänyt viime päivinä kiireitä – ryntäys ollut odotettua vauhdikkaampaa

Viimeisen viikon aikana Pohjois-Savoon on tullut hurja määrä lintulajeja. Lintuharrastajan mukaan normaalista aikataulusta ollaan enää viikko jäljessä.

luonto
Joutsenia jäällä
Tuomo Häkkinen

Muuttolinnut ovat viimeisen viikon aikana tehneet maisemanvaihtoa vauhdilla. Esimerkiksi Pohjois-Savoon on lähipäivien aikana saapunut hurja määrä lajeja.

- Viimeinen viikko on ollut melkosta härdelliä. Aiemmin oltiin pari viikkoa normaalista aikataulusta jäljessä, mutta nyt korkeintaan viikko, arvioi pohjoissavolaisen Lintuyhdistus Kuikan varapuheenjohtaja Eelis Rissanen.

Hänen mukaansa lintujen kevätmuuton vauhdittuminen oli jossain määrin ennustettavissa säiden lämpenemisen ja lumen sulamisen myötä, mutta lintuharrastajan näkökulmasta viimeisen viikon ryntäys on ollut kuitenkin voimallisempaa kuin mitä oli arvattavissa.

Haarapääskyjä ja räystäspääskyjä on jo nähty ja ne tulivat tähän kevääseen nähden poikkeuksellisen aikaisin.

Eelis Rissanen

- Kevät on edennyt aika erikoisesti. Tämä on ollut hyvin peruslajipainotteista. Yleensä muuttolintujen tuloon on liittynyt joku harvinaisempi laji, mutta tälle keväälle mitään harvinaisempaa lajia ei ole kukaan ilmoittanut, kummastelee Rissanen.

Rissanen kertoo, että esimerkiksi vesilintujen osalta monessakin lajissa on tehty yksittäisiä havaintoja, mutta kaikkiaan niitä on vielä vähän. Joutsenia on nähty jo viikkojen ajan, samoin hanhia on ollut normaalimäärä.

- Tietysti sulapaikkoja ei vielä kauheasti ole, kuvailee Rissanen vesilintujen tilannetta.

Luvassa rauhallisempi, tasainen muuttolintujen virtaus

Tänä keväänä ensimmäinen keltavästäräkkihavainto tehtiin ennätysaikaisin. Rissasen mukaan myös pääskyhavaintoja on tehty tavallista aiemmin.

- Yksittäisiä haarapääskyjä ja räystäspääskyjä on jo nähty ja ne tulivat tähän kevääseen nähden poikkeuksellisen aikaisin. Nuolihaukka on perinteisesti toukokuun puolen saapuja, mutta niistäkin on jo tehty joitakin havaintoja, listaa Rissanen kevään aikaisia saapujia.

Lintuharrastaja Rissanen muistuttaa, että kaikki keväät poikkeavat jollain tavalla toisistaan ja aina jotkin lajit yllättävät ihmeellisillä havainnoilla ja poikkeuksilla.

- Tämä on ollut normaalia luonnonkulkua, että keväät ovat erilaisia, korostaa Rissanen.

Hän uskoo, että nyt luvassa on sään myötä tasaisempi kausi. Pääosin sulaneet lumet ja vesistöjen jatkuva sulaminen tuo lähipäivinä tasaisesti muuttolintuja.

- Isompaa ryntäystä ei varmaan ole nyt odotettavissa. Seuraava lämpimämpi vaihe voi tuoda esimerkiksi vesilintujen osalta jonkinlaisen muuttoryntäyksen, ennakoi Rissanen.