Lääkärit uskaltavat arvostella vain nimettömästi

Joissakin Husin yksiköissä ongelmat ovat selvästi isompia kuin toisissa. Osa henkilökunnasta kärsii huonosta työilmapiiristä ja kokee painostusta.

Kotimaa
tietokone
Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tietojärjestelmiä vaivaavat ongelmat ovat talon sisällä herkkä aihe. Järjestelmävioista puhuminen voi aiheuttaa vaikeuksia.

Husin järjestelmävikoihin tympääntyneet lääkärit eivät siksi halua kertoa ongelmista omalla nimellään.

- En todella halua, koska siitä tulee sitten aikamoisia ongelmia.

- Ei minulla ole tarvetta esiintyä [omalla nimellä]. Itse koen, että ongelma on organisaation ja hallinnon, että he eivät ota riittävän vakavasti näitä ongelmia.

Osa lääkäreistä kieltäytyy puhumasta ongelmista edes nimettömästi, koska pelkää astuvansa jonkun varpaille. Jotkut perustelevat vaikenemista sillä, ettei julkisuus heidän mielestään auta saamaan järjestelmiä kuntoon.

Toisaalta Yle Uutisille ihmeteltiin, ettei ongelmista ole kovin paljon puhuttu julkisuudessa.

"Hyssyttelyn makua"

Joissakin Husin yksiköissä ongelmat ovat selvästi isompia kuin toisissa. Osa henkilökunnasta kärsii huonosta työilmapiiristä ja kokee painostusta.

Erään lääkärin mielestä ongelmista pitäisi ehdottomasti kertoa koko henkilökunnalle, jotta vahingoilta vältyttäisiin. Hus-Kuvantamisen johtoporras ei hänen mukaansa katso hyvällä sitä, että ongelmia nostetaan esiin edes talon sisällä.

- Pitäisi olla yleistä tietoa, että on toimintahäiriöitä, jotka on vaikea huomata.

Toinen lääkäri sanoo, että kritiikille ollaan "hirvittävän arkoja". Hän on havainnut "vaientamismentaliteettia" ja "hyssyttelyn makua". Kun ongelmista on keskusteltu laajalla sähköpostijakelulla, se haluttiin lopettaa.

- Julkisesta sähköpostikeskustelusta ei kauheasti tykätty. Kehotettiin vain odottamaan, että asiantuntijat ratkaisevat ongelmat, lääkäri toteaa.

"Ongelmien vellottaminen ei tuo ratkaisua"

Hus-Kuvantamisen toimitusjohtaja Jyrki Putkonen sanoo, ettei hän tunnista väitettä, että ongelmista kertomiseen suhtauduttaisiin penseästi.

- En tiedä tästä sähköpostikeskustelusta, mutta ongelmien vellottaminen ei välttämättä tuo ratkaisua. Silloin pitää löytää, missä on ollut ongelma ja mitä on tapahtunut.

Kuvantamisen johto haluaa korostaa, että "hyvin suuri joukko radiologeja" ollut mukana kehittämässä järjestelmää. Putkosen mukaan ongelmista on kerrottu Husissa esimieskokouksissa, Husin intranetissä ja sähköpostitse.

Kaikki lääkärit, joita Yle Uutiset lähestyi, eivät mielestään törmää työssään merkittäviin ongelmiin. Tai jos joutuvatkin viivytysten kanssa elämään, he eivät pidä niitä vakavina.

Moni lääkäri hyväksyy sen, että massiiviset tietojärjestelmät eivät yksinkertaisesti aina toimi moitteettomasti.