1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valomainokset

Tampere suitsii häiritseviä valomainoksia

Tampereen kaupunki on päättänyt kieltää valkopohjaisten mainoslaatikoiden käytön koko kaupungin alueella. Kielto koskee yksityisillä tonteilla tai talojen julkisivuissa olevia mainostauluja. Myös liikkuvan kuvan määrää ja esitysaikoja halutaan rajata.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Valkopohjaisten valomainoslaatikoiden käyttö on pian kokonaan kiellettyä Tampereella. Tähän asti kielto on koskenut vain Hämeenkatua. Laajempaa kieltoa perustellaan sillä, että suuri valkoinen valopinta korostuu liikaa ja häikäisee.

- Valolaatikot ovat kiusallisia pimeydessä, sillä ne peittävät alleen kaiken muun. Tieto pitää saada esiin, ei laitetta, sanoo kaupunkikuva-arkkitehti Jalo Virkki.

Mainoksista on ohjeistettu aiemminkin. Esimerkiksi Hämeenkadulle ei saisi enää laittaa A-mallisia mainoksia. Nyt on haluttu tarkentaa ohjeistusta nimenomaan valotaulujen ja videonäyttöjen osalta.

- Ohjeistus tuli kaupungin omasta aloitteesta, sillä valomainoksia alkoi tulla luvatta julkisivuihin.

Kuva ei saa liikkua yötä päivää

Ohjeistus koskee yksityisillä tonteilla olevia valomainoksia, sekä seinissä kiinni olevia mainoksia. Katujen varsien mainokset, kuten linja-autopysäkin valomainokset, ovat asia erikseen.

Mainoksiin pitää hakea toimenpidelupa. Myös videonäyttöjen mainosten kirkkautta voidaan tarvittaessa rajoittaai.

- Liikkuva kuva on silmiinpistävämpi. Se voi aiheuttaa liikenteelle vaaraa, Virkki sanoo.

Liikkuvalle kuvalle voidaan lupapäätöksessä asettaa niin aika- kuin paikkarajoituksiakin.

- Esimerkiksi Koskikeskuksen kohdalla rajoitetaan aikoja, sillä sitä vastapäätä on asuintaloja.