1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Nuorista mopoilijoista joka kymmenes ottanut ja ajanut

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan joka kymmenes mopoilija hyväksyy vähäisen alkoholinkäytön liikenteessä. Tutkimuspäällikkö Juha Valtanen muistuttaa, että mopoilu on kausiluonteista ja joka kevät valtaosa mopolijoista on uusia kuskeja.

Kuva: Yle

Mopoilu on lisääntynyt nuorten keskuudessa. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan liki joka toinen on kuljettanut mopoa ja loput olleet kyydissä.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtanen muistuttaa, että mopoilu on kausiluonteista. Mopot tulevat keväisin, jolloin suurin osa mopokuskeista on uusia kuljettajia.

Nuoret saavat uuden lain mukaan onneksi opetusta mopoiluun, Valtanen sanoo.

- Suurimmaksi osaksi asenteet ovat kohdallaan.

Mopolla pääsee

Aiemmista tutkimuksista on käynyt ilmi, että pojista noin 15 prosenttia ja tytöistä runsas 10 prosenttia tunnustaa ajaneensa mopoa alkoholin vaikutuksen alaisena. Tämän vuoden tutkimuksen mukaan tulokset näyttävät samansuuntaisilta.

Mopoilijoiden keskuudessa noin joka kymmenes ajattelee, että alkoholin vähäinen nauttiminen ei haittaa.

- Tämä on tärkeä huomio siinä mielessä, että sitten kun siirrytään autoilun puolelle, asenteet siirtyvät mukana. Tähän pitäisi puuttua heti.

Nuorille on tärkeää päästä liikkumaan paikasta toiseen. Mopo luo mahdollisuuden kulkea kyyditsijöistä riippumatta esimerkiksi harrastuksiin.

- Varsinkin nyt, kun ajo-opetusta annetaan ennen kortin myöntämistä, mopo otetaan moottoriajoneuvona eikä leikkikaluna, Valtanen sanoo.