1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Osallistu

Voiko netin vihakirjoituksiin vaikuttaa?

Viha kiehuu meidän kaikkien edessä verkossa. Sekä sinun että minun. Mitä meidän tulisi tehdä netissä esiintyvän vihan nujertamiseksi? Kerro omat ratkaisuehdotuksesi Suoran linjan keskustelussa.

Nimettömänä on helpompi vihata kuin kasvotusten. Mitä anonyymille verkkovihalle pitäisi tehdä? Kuva: Yle

Astrid Thors. Dan Koivulaakso. Li Anderson. Eva Biaudet. Jani Toivola. Emilia Kukkala. Nämä ja monet muut suomalaiset vaikuttajat kertovat oman tarinansa  nettivihajutussamme.

Heidän kohtaamansa viha on anonyymiä. Nimetöntä. Se on olemassa, mutta sitä ei saa kiinni. Netin joukkovihaa ei pysty rauhoittamaan edes poliisi.

Mitä meidän pitäisi tehdä tälle kaikelle vihalle?  Mikä sitä kummaa ruokkii?

Miksi esimerkiksi  lakeja kunnianloukkauksesta ei saada pätemään myös verkossa?

Nyt voit kertoa omat ajatuksesi nettivihan nujertamiseksi. Tapojemme mukaan moderoimme keskustelua etukäteen. Näin varmistamme, että ainakaan tämä keskustelu ei ryöpsähdä vihaiseksi.

Keskustelua käydään nimimerkeillä, koska emme voi varmentua kirjoittajan henkilöllisyydestä.

Lisäksi: Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitos selvittää parhaillaan, mistä nettihäirinnässä on kyse. Osallistumalla tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun) autat tutkijoita ymmärtämään, mistä, miten ja miksi netin häiriökäytös kumpuaa.

Päivitys klo 10.05: Nettivihajutun haastattelusta kieltäytyi kokonaan 11 henkilöä, mm. ministeri Päivi Räsänen. Muiden kieltäytyneiden henkilöllisyyttä emme tule kertomaan. 4 kertoi saamistaan vihaviesteistä anonyymisti.

Aiheesta lisää:
A-studio ke 24.4.2013 klo 20 TV1
Silminnäkijä 25.4.2013 klo 20 TV2
Spotlight 25.4.2013 klo 21.30 Yle Fem
A-Stream 26.4.2013 klo 21 TV 1