"Houkutus jättää opinnot urheilun vuoksi on suuri"

Opiskelujen aloittamisen vaikeus koetaan isoksi varsinkin urheiljanuorten keskuudessa. Urheilusta jäänyt vapaa-aika vietettäisiin mieluiten vaikka pelikavereiden kanssa. Kajaanin Hokin puolustaja Veli-Antti Leinonen on kuitenkin onnistunut yhdistämään työn, opiskelun ja lätkän.

urheilu
Lähikuvassa jääkiekkoiljan luistimet, maila ja kiekko.
Mika Kanerva / Yle

Ennen opiskelujaan Veli-Antti Leinonen ennätti puntaroida erinlaisia vaihtoehtoja vapaa-aikansa käytöstä.

- Siinä vaiheessa mietin välivuoden viettämistä tai jotain pientä työtä jääkiekon rinnalle. Koulunpenkkiä en ajatellut lainkaan.

- Joukkueessa, kun on samanikäisiä kavereita, niin on iso houkutus jättäytyä pois koulumaailmasta. Yleinen ilmapiiri on sellainen, että keksitään jotain muuta tekemistä vapaa-ajalle. Kuten tietokonepelien pelaaminen ja yleistä hengailua.

Joukkueessa kun on samanikäisiä kavereita, niin on iso houkutus jättäytyä pois koulumaailmasta.

Veli-Antti Leinonen

Hokin puolustajana tunnettu Leinonen on yrittänyt kertoa mm. pukukopissa nuoremmille pelaajille, että opintoja voi suorittaa monella tavalla, niin että oma laji ei kärsi.

- Se ei saa olla veruke jäädä pois opiskeluista, itselle paras porkkana oli raha, jonka sain opintotuesta, naurahtaa Leinonen.

Opiskelujen päästessä hyvään vauhtiin hän huomasi, että opiskelee juuri itselle sopivaa alaa.

Viime jouluna hokkilainen sai valmiiksi maisterin paperit opiskeltuaan tietojenkäsittelyä tieteitä. Oulun yliopiston etäluennot mahdollistivat Kajaanissakin jääkiekon pelaamisen ja opintojen yhdistämisen. Tenttikirjat eivät jääneet unohduksiin silloinkaan kun hän kävi pelaamassa myös Kiirunassa.

- Muutamia kirjoja sinne piti lähettää, mutta muuten esimerkiksi luentojen seuraaminen onnistui koneella.

Maaleja työelämässä ja jääkiekossa

Onnistunut opiskelu ja sitä kautta saavutettu työ ovat päämääriä, joihin urheiljanuorenkin tulisi pyrkiä. Usea haikailee menetettyä opintoja, kun ura urheilun saralla katkeaa.

- Itse en koe jääkiekkoa työksi, minulle se on rakas harrastus. Teen työtä, sillä jääkiekolla elämää ei voi kustantaa. Koen olevana työssänikin omalla alalla, sanoo Ebsolutilla myyntineuvottelijana työskentelevä Veli-Antti Leinonen.

Työelämä on muuttanut hokkilaisen harjoittelua, kaikkiin treeneihin hän ei pääse.

- Joitakin kauempia kisamatkoja mietitään valmentajan kanssa. Lisäksi aamujäiltä olen jäänyt pois, koska muuten tämä yhdistelmä kävisi kaikille liian rankaksi. Satsaan harjoituksissa iltaan.

Tänä keväänä Veli-Antti Leinonen on ilmoittautunut avoimeen yliopistoon lukemaan markkinointia. Urheilussa saavutettu päämääräisyys näkyy työelämässä ja päin vastoin.

- Koen, että nämä antavat toisilleen. Lähden mielelläni työpäivän jälkeen hallille. Ehkä sitten alkaa olla lopettamisen paikka, jos jää miettimään, että kuinka paljon tämä vie vapaa-aikaani ja kuinka paljon joutuu kaikesta muusta tinkimään.