1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Pikkuharvinaisuus" kattohaikara saapunut jo Suomeen

Kattohaikaroita on nähty jo ainakin Kouvolassa ja Haminassa. Lintuharrastaja Seppo Grönlundin mukaan kattohaikarat saapuvat yleensä vasta toukokuussa Virosta Suomeen.

Pirjo Lonka kuvasi kattohaikaran tepastelemassa Kouvolan Sippolassa 23.4.2013. Kuva: Pirjo Lonka

Kouvolasta Sippolaan ajanut pariskunta, Pirjo ja Veli Lonka, havaitsi kattohaikaran pellolla aivan tien vieressä. Pirjo Lonka kertoo, että hänellä on tapana katsella lintuja auton kyydissä istuessaan.

-Katso haikara, Pirjo oli huudahtanut miehelleen haikaran nähdessään.

He olivat ensin ajaneet haikaran ohi. Pariskunta päätti kääntyä takaisin kun he muistivat, että heillä oli autossaan mukana kamera.

Pirjo Lonka kertoo, että kuvatessa kattohaikara tallusteli aivan rauhassa pellolla noin kahdenkymmenen metrin päässä tiestä ja nokki maata. Pariskunta päätti palata vielä toisenkin kerran kuvaamaan haikaraa parempi kamera mukanaan, mutta siinä vaiheessa haikara oli jo jättänyt pellon taakseen.

Kattohaikara on yleinen Virossa

Haminalainen lintuharrastaja Seppo Grönlund kertoo, että kattohaikara on yhä pieni harvinaisuus Suomessa, vaikka niitä nähdään yhä useammin täälläkin. Grönlund arvelee kattohaikaroita käyvän Suomessa muutama sata vuodessa. Grönlund kertoo, että kattohaikaroita nähdään Keski-Suomea myöten ja jopa siitä ylöspäin. 

- Eilen Haminan metsäkylässä nähtiin kaksi kattohaikaraa, Grönlund kertoo.

Grönlundin mukaan yleensä haikaroita tulee vasta toukokuussa Virosta Suomeen. Grönlund kertoo, että Suomessa vierailevat haikarat ovat nuoria yksilöjä, jotka eivät vielä ole sukukypsiä. Haikarat eivät pesi Suomessa.

-Ne ovat esiaikuisia, jotka vielä hakevat paikkaansa, Grönlund sanoo.

Virossa kattohaikarat ovat yleisiä ja ne myös pesivät siellä. Grönlundin mukaan Virossa on sellaisia kosteikkoja, joita haikara kaipaa.

- Suomessa muun muassa salo-ojitus rajoittaa haikaran ravinnonsaantia, Grönlund arvelee.

Grönlundin mukaan haikarat syövät matoja, sammakoita, hyönteisiä ja muuta proteiinipitoista ravintoa. Grönlund kertoo, että Suomesta haikarat palaavat ajan kanssa Viroon.