Simo Ralli: "Ilman maaseutua en olisi minä"

Elonkerjuu-yhtyeessä soittava Simo Ralli on Seinäjoella heinäkuussa järjestettävän Farmari-näyttelyn isäntä. Simo Ralli muistaa maatalousnäyttelyn jo lapsuudestaan ja on ilahtunut uudesta kesäpestistään. Laulaja-kirjailijan toiveissa on toimiva suhde kaupunkien ja maaseudun välille.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Seinäjoen Farmari-näyttelyn isännäksi lupautunut muusikko, kirjailija, maanviljelijä Simo Ralli on tuttu Elonkerjuu-yhtyeestä ja kirjallisista tuotoksistaan. Rallin mukaan isäntänä toimiminen on suuri kunnia ja vähintään yhtä suuri yllätys.

–  Perseelleni olin lentää, kun soitettiin. Eteläpohjalaiseen tyyliin sanoin varoiksi heti ei, mutta ei Farmaristakaan annettu periksi. Tajusin, että se on sydämessäni, kun olen maalla Teuvalla asunut koko ikäni ja kotitilaa pidän. Musiikin kautta se tulee vielä enemmän läpi, Simo Ralli toteaa.

Tuulta Teuvalle

Eteläpohjalaisten maatalousnäyttelyjen suojelijana oli pitkään tasavallan presidentti, mutta sittemmin tehtävää ovat hoitaneet monet kulttuuripersoonat. Aiemmin isäntinä ovat olleet esimerkiksi kirjailija Jari Tervo ja runoilija Tommy Tabermann.

Ralli sanoo, että kahden erilaisen uran yhdistäminen on vain järjestelykysymys.

– Viljelen kotitilaa Teuvalla, koko ajan olen viljellyt, vaikka musiikki on vienyt ympäri Suomen. Meillä on ollut bändin kanssa aina toukokuu vapaata, jotta saa tehtyä kylvöhommat. Elokuun puolivälistä lokakuun loppuun on myös vapaata, jotta ne saa puitua poiskin. Bändi on aina ymmärtänyt tätä meikäläisen työtä, Simo Ralli sanoo.

Monitaituriksi paljastuva Ralli on musiikin ja maatalouden lisäksi kunnostautunut myös energian saralla.

– Nyt on menossa myös tuulimyllyprojekti. Olen aina ajatellut, että kerran kolmessakymmenessä vuodessa tulee maaseudulle jotakin uutta ja ihmeellistä, mikä voisi tuoda tänne uutta vaurautta ja hyvinvointia. Kun tuli tämä tuulivoimalajuttu, niin silloin ajattelin, että tässä se nyt on. Aloin ottaa siitä selvää. Mitä enemmän sain selvää, sitä enemmän se innosti. Sitten tuli jo sellainen hullunkiilto silmiin, että perhana, tässä pitää olla mukana, Ralli kertoo.

Teuvalle kohoaakin ensi kesänä tuulimylly, jossa on satametrinen propelli ja 2,5 megawattia.

Sydän lakeudella

Maaseudulla kasvanut ja elänyt Ralli ottaisi mielellään paikan uuden maaseudun isäntänä, joka katsoo tulevaan, on innovatiivinen, eikä pelkää tehdä hulluiltakin kuulostavia ideoita. Ralli toivoo, että kaupunki säilyttää avoimuutensa maaseudulle, ja toisinpäin.

– Olen aina sanonut, etteivät maaseudulla heikot pärjää. Täällä on kovia tyyppejä, joiden pitää tulla toimeen itsensä ja luonnon kanssa. Olen myös ollut sitä mieltä, että aina oppii, kun on poissa kotoa. Olen viljellyt sanontaa: Teuvalla on kaksi hyvää asiaa. Se, että sieltä pääsee pois ja se, että sinne pääsee aina takaisin, Simo Ralli sanoo.

Ralli tahtoisi nostaa arvoonsa käsillä tekemisen ja yksinkertaiset, käytännönläheiset asiat.

– Kotona olen ruokapöydässä höpöttänyt, että tässä olisi kanssa yksi bisnesidea. Halonhakkuuterapia. Jos sellaista hommaa teet, niin siinä kyllä unohtuvat kaikki murheet. Toisaalta tänä päivänä maaseudullakin on se tilanne, ettei välttämättä tehdä niin paljon käsillä. Kun vain ottaa kirveen käteen ja alkaa tehdä. Kyllä siinä tervehtyy kummasti, Ralli toteaa.

Maatalousnäyttelyssä jo lapsena

Farmari-näyttely on messuisännälle tuttu jo vuosien takaa. Tämän vuoden näyttelyyn hän pääsee osallistumaan paitsi isännän roolissa, myös esiintyjänä.

– Esiinnymme lauantaina koko bändin kanssa. Lupaan myös kirjoittaa kolumnin näyttelystä, siitä mitä se minulle merkitsee. Muistan kun olin pienenä maatalousnäyttelyssä ja se oli ainoa kesäreissu, Simo Ralli muistaa.

Ralli aikoo näyttelyssä osallistua myös energia- ja tuulivoimakeskusteluun.

– Sattuneesta syystä olen oppinut vuoden aikana paljon. Se on ollut iso seikkailu jo tähän mennessä, ja toivottavasti säilyy sellaisena myös vastedes.

Maaseudun parhaat puolet kiteytyvät Simo Rallin mukaan hienosti yhteen hetkeen.

– Kun tulen keikkabussilla pihaan, menen aitan nurkalle heittämään vettä ja katson lakeudelle. Aitta antaa sille maisemalle raamit. Siitä on kaikki lähtöisin. Niin tämä musiikki, kirjoittaminen kuin tuulivoimalahärdellikin. Ilman sitä maisemaa en olisi se, mikä minä olen, Ralli sanoo.