Antikvarinen kirjakauppa ei ole kultakaivos

Joensuulaisen antikvarisen kirjakaupan yrittäjä Jouko Lehto tykkää työstään, vaikka alalla on melko tiukkaa tällä hetkellä. Kirjavan Sataman omistaja summailee, että suuret ikäluokat ovat tyhjentäneet kirjahyllyjään, joten monista kirjoista on ylitarjontaa. Lehto myös varoittelee kustantajia sähköisen lukulaitteen vaaroista.

kulttuuri
antikvarinen kirjakauppa.jpg
Tapio Laakkonen / Yle

Joensuulaisessa antikvarisessa kirjakaupassa, Kirjavassa Satamassa, kirjan ja ruusun päivää vietettiin matalalla profiililla. Kirjavan Sataman naapurissa asuva Anneli Sallinen kävi hakemassa lisää lukemista. Hän kuuluu liikkeen vakioasiakkaisiin ja käy vaihtamassa lukemansa kirjat uusiin.

- Kipeillä jaloilla ei jaksa kävellä kirjastolle asti, täällä on hyvä palvelu ja systeemi, voin vaihtaa ostamani ja lukemani kirjat uusiin. Enimmäkseen luen viihdekirjallisuutta.

Rakkaudesta kirjoihin

Jouko Lehto kertoo, että Kirjavan Sataman perustaminen oli hänelle hyvin tärkeä päätös:

- Kyllä se oli sellainen pelastuslautta noin nelikymppiselle miehelle tuolloin. Kyllähän silloinkin jo tiedossa oli, että tämä ala ei ole mikään kultakaivos, antikvariaattien parhaat päivät olivat 70- ja 80-luvuilla. Ei kuitenkaan arvattu sitä, että tietyntyyppinen alamäki jatkuu vielä 2000-luvulla.

- Jo alussa mietimme, että liikkeen painopiste on kirjoissa, muun muassa sarjakuvat jäivät PC-pelien varjoon.

Erikoistietokirjallisuus on kysyttyä, vaikkapa kirja hevosen kengityksestä

Jouko Lehto

Lehtoa epäilyttää sähköisen lukulaitteen yleistyminen. Varoittavana esimerkkinä hän pitää CD-levyn kohtaloa.

- Kustantajat voisivat vähän miettiä, miten kävi levyteollisuudelle. Nuoriso ei enää osta levyjä, vaan ne saavat musiikin ilmaiseksi jostakin vertaisverkosta. Samalla tavalla voi käydä kirjalle. Kunhan kaikki ovat hankkineet lukulaittensa, sen jälkeen kukaan ei ole valmis maksamaan biteistä, ne ladattaneen jostain verkoista.

Tietokirjat tekevät kauppansa

Suuret ikäluokat ovat tyhjentäneet kirjahyllyjään viimeiset kymmenen vuotta, sanoo Lehto. Monet kirjasarjat ovat valitettavasti täysin arvottomia:

- Valittujen palojen kirjavalioita, Suuri kaunis luonto ja monia muita kirjasarjoja tarjotaan jatkuvasti, niitä on kertakaikkiaan liikaa. Ikävä sanoa, ne ovat täysin arvottomia. Erikoistietokirjallisuus on sen sijaan kysyttyä, vaikkapa kirja hevosen kengityksestä, uunin muurauksesta tai perhon sidonnasta olisi kirja jolla on kysyntää.

- Väinö Linnan, Mika Waltarin tai Dostojevskin teoksista oli aikaisemmin puutetta, mutta nyt todellakin, kun kotien kirjahyllyjä siivotaan, niin niitäkin löytyy tällä hetkellä myös meiltä.

- Suosikkikirjailijoiden, joilta ilmestyy teos joka jouluksi, kirjoja on myös ihan riittävästi. Usein heiltä halutaan vain se uusin kirja, ne 15 edellistä ei enää kiinnosta kansaa.

Kirjava Satamakin netissä

Jouko Lehto möisi tuotteitaan mieluiten kasvokkain, paikan päällä. Aika on kuitenkin pakottanut myös Lehdon tekemään nettikauppaa, kaikesta kaupasta noin 30-40 prosenttia tapahtuu netin kautta.

- Olen pohtinut, että kun vuosien jälkeen kanta-asiakas lopettaa liikkeessä käymisen, niin todennäköisesti hän on siirtynyt nettiasiakkaaksi. Vähän se ihmetyttää, sillä postituskuluthan tulevat asiakkaan maksettavaksi.