1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ministeriö: Löytöeläimiä ei tutkita laboratorioissa

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan uudessakaan laissa karanneita lemmikkejä tai villiintyneitä kotieläinlajeja ei missään tapauksessa käytettäisi laboratoriotutkimuksissa esimerkiksi kemikaalien testaamiseen. Uuden lain mukaan löytöeläimiä voidaan käyttää vain tutkimuksissa, joissa irrallaan olevat eläimet itse ovat tutkimuksen kohteena, kuten tautien leviämistä seuratessa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys on kritisoinut maa- ja metsätalousministeriön valiokunnassa valmisteltavaa lakiesitystä eläinten käytöstä tieteellisiin ja koulutustarkoituksiin. Yhdistyksen mukaan entisen koe-eläinlain korvaava uusi lakiesitys sallii löytöeläimien käytön koe-eläiminä, mikä on nykyisessä laissa kielletty.

Maa- ja metsätalousministeriön elänlääkintöylitarkastaja Tiina Pullolan mukaan uusi laki kyllä sallii tietyin edellytyksin löytöeläinten käytön, mutta tämä johtuu siitä, että uuden lain piirissä on jo nykyisin tehtävää toimintaa, joka ei aikaisemmin kuulunut eläinkoelain piiriin. Tällaisia tutkimuksia ovat esimerkiksi citykanien ja villikissojen tautiseurannat.

- Löytöeläimen käyttö voisi tulla kysymykseen ainoastaan tutkimuksessa, johon ei voida käyttää mitään muita eläimiä, eli sellaisissa, jotka kohdistuvat näihin löytöeläinlajeihin, Pullola sanoo Yle Uutisille.

Seurantapantakin on eläinkoe

EU-direktiivien mukaisessa uudessa laissa jopa seurantapannan laittaminen eläimelle on eläinkoe.

- Eläinkokeeksi on määritelty sellainen toiminta, jossa eläimelle aiheutetaan neulanpisto tai verrannollinen määrä kipua. Usein pelkkä eläimen kiinniottaminen riittää tämän rajan ylittämiseen, Pullola sanoo.

Ministeriön mukaan villiintyneitä kotieläinlajeja ei missään tapauksessa käytettäisi laboratoriotutkimuksissa.

- Se olisi ensinnäkin kiellettyä ja lisäksi epätarkoituksenmukaista. Eläimen alkuperä pitää tuntea laboratoriotutkimuksissa, Pullola sanoo.

Pullolan mukaan laboratoriotutkimuksissa käytetään jatkossakin ainoastaan tavoitekasvatettuja eläimiä. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen huoli siitä, että jatkossa tutkimuseläimiä voitaisiin ostaa hämäräperäisistä lähteistä, on Pullolan mukaan aiheeton.