Hyppää sisältöön

Villisikalauman kohtalo viranomaisten liipasimella: ammutaanko vai ei?

Etelä-Hämeessä puutarhoja ja pihoja myllänneen villisikalauman kohtalosta päätetään mahdollisimman pian. Eläinvalvontalääkärin mukaan asia ei ole yksikertainen, sillä laumasta ei pystytä varmaksi sanomaan onko se villi vai kesy. Mellastelevasta villisikalaumasta on tehty havaintoja viime viikon lopulta Janakkalan Vähikkälän ja Tervakosken seuduilta.

Kuva: Yle

Jos lauma on kesy, tilannetta tulkitaan eläinsuojelulain kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidossa olevaa eläintä ei saa hylätä. Villisiat on eläinsuojelulain nojalla saatava hoitoon tai viime kädessä lauma pitää lopettaa.

Jos villisikalaumaa ei pystytä todistamaan kesyksi, asia ratkaistaan metsästyslain kautta.

Tämä tietää lauman lopettamista, jos niiden katsotaan olevan häiriöksi

Raisa Nevanlinna

- Tämä tietää lauman lopettamista, jos niiden katsotaan olevan häiriöksi, sanoo valvontaeläinlääkäri Raisa Nevanlinna.

Nevanlinnan mukaan poliisi on kysynyt kaikilta rekisterissä olevilta villisikatarhaajilta mahdollisesti karanneista elämistä. Kukaan ei ole ilmoittanut karkulaisista, Nevanlinna tietää.

Siat puhuttavat Janakkalassa ja laumasta kiertää myös huhuja. Raisa Nevanlinna toivoo, että hysteriaa ei kuitenkaan syntyisi. 

Janakkalalaisten toivotaan ilmoittavan poliisille tai valvontaeläinlääkäri Raisa Nevanlinnalle, jos villisioista tehdään havaintoja.

Asia on viranomaisten käsittelyssä ja siihen toivotaan ratkaisua mahdollisimman pian.

.
.