1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lääkäreiden suhtautuminen vaihtoehtohoitoihin lieventynyt – professori pitää silti puoskarointina

Lääkäriliiton ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan yli kolmannes lääkäreistä voisi harkita esimerkiksi akupunktion käyttöä lääkärin työssä. Kuopiolainen professori Markku Myllykangas tyrmää vaihtoehtohoidot hyödyttöminä.

Kuva: YLE

Lääkärit näyttävät suhtautuvan vaihtoehtohoitoihin aiempaa myönteisemmin, osoittaa Lääkäriliiton ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyössä tekemä tutkimus. Niiden laajempaa käyttöä lääkärin työssä voisi tutkimuksen mukaan harkita noin 35 prosenttia vastaajista.

- Se on kieltämättä aika paljon. Mielestäni nämä luvut ovat liian isoja. Hämmästyttää, että näin iso osa lääkäreistä suhtautuu niin myönteisesti vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin, ihmettelee Itä-Suomen yliopiston professori Markku Myllykangas.

Myllykankaan mukaan merkittävää tutkimuksessa on se, että lääkärit ottavat aiempaa selvemmin kantaa vaihtoehtohoitoihin. Kielteisimmin suhtaudutaan muun muassa henkiparannukseen ja myönteisimmin akupunktioon, kiropraktiikkaan ja lymfahierontaan.

- Naislääkärit ovat myönteisempiä kuin mieslääkärit. Sama koskee tavallista väestöä, naiset käyttävät vaihtoehtohoitoja miehiä useammin, vertaa Myllykangas.

Yleensä ottaen nuoret lääkärit suhtautuvat vaihtoehtohoitoihin kriittisemmin. Myllykankaan arvion mukaan tämä johtuu siitä, että nuoret ovat saaneet koulutuksen sillloin, kun vaikuttavuusasioihin on tutkimusten ja hoitojen osalta kiinnitetty opinnoissa enemmän huomiota.

"Ei lääkinnällistä vaikutusta"

Myllykankaan mukaan vaihtoehtohoidot herättävät yhä voimakkaita tunteita ja kiivasta keskustelua. Itse hän ei mielellään edes käyttäisi termiä vaihtoehtohoidot, koska se viittaa Myllykankaan mielestä sellaisiin hoitoihin, joita voitaisiin käyttää lääketieteellisen hoidon vaihtoehtona.

- Itse puhun mieluummin uskomuslääkinnästä tai kaikista mieluiten puoskaroinnista. Siitähän näissä hoidossa on kysymys, lataa Myllykangas.

Hän muistuttaa, että vaihtoehtohoidoilla ei ole osoitettu olevan minkäänlaista lääkinnällistä vaikutusta. Lähinnä hoitoihin liittyy Myllykankaan mukaan lumevaikutus.

Uskomuslääkintä on siinä mielessä hyvä termi, että sen lähinnä uskotaan vaikuttavan.

Markku Myllykangas

- Takana ei ole mitään kunnollista tutkimusnäyttöä. Uskomuslääkintä on siinä mielessä hyvä termi, että sen lähinnä uskotaan vaikuttavan, kommentoi Myllykangas napakasti.

Professori uskoo, että hoitoja olisi jo imuroitu viralliseen terveydenhuoltoon, jos niillä olisi todettu olevan lääkinnällistä vaikutusta. Vaihtoehtohoitoja, kuten homeopatiaa, on tutkittu pitkään. Myllykangas kuitenkin muistuttaa, että mitään ei ole jäänyt käteen. Siitä huolimatta vaihtoehtohoitojen suosio näyttää olevan kasvussa.

- Suomessa vaihtoehtoterapeutteja on tuhansia, arviolta 5 000–6 000. Kukaan ei tarkkaan tiedä heidän lukumääräänsä. Hoitojen tarjoajista ei todellakaan ole pulaa, myöntää Myllykangas.

Dosentti ja terveydenhuollon tohtori Myllykangas on sitä mieltä, että uskomuslääkinnällisiä hoitomuotoja ei pidä tulevaisuudessa ottaa osaksi virallista lääkintää tai tehdä niistä Kela-korvattavia.

Aihetta käsiteltiin Radio Kantin Ylelle tuottamassa Parempi päivä -sarjassa.