1. yle.fi
  2. Uutiset

Vihannespöytien laadussa parannettavaa Porin seudun lounaspaikoissa

Pilkottujen vihannesten mikrobiologinen laatu on monissa ruokapaikoissa kehno. Asia selvisi Porin seudun ympäristöterveydenhuollon pistokokeissa.

terveys
Raastepöydän antia.
Yle

Porin seudun ympäristöterveydenhuolto totesi paljon puutteita Porin alueen ruokapaikkojen vihannes-noutopöydissä. Valvontanäytteet otettiin satunnaisotannalla helmi-maaliskuun aikana. Mukana oli vain alle 50 paikan lounaspaikkoja.

Kaikista tutkituista 31 tarjoilupaikasta otettiin yksi näyte pilkottua sipulia, tomaattia tai kurkkua. Mikrobiologisesti hyviksi luokiteltiin 18 näytettä, tyydyttäviksi 5, välttäviksi 2 ja huonoiksi 6 näytettä.

Huonoiksi luokitelluissa näytteissä todettiin korkea hiiva- tai homepitoisuus. Ympäristöterveydenhuolto toteaa, että hiivat ja homeet kuvaavat näytteen yleistä hygieenistä laatua ja tuotteen säilyvyyttä. Korkea hiivapitoisuus kertoo tuotteen laadun olevan heikentynyt.

Ympäristöterveydenhuolto ottaa uusintanäytteet ruokapaikoista, joissa pilkottujen kasvisten laatu oli huono. Ruokapaikkojen omistajille on annettu ohjeet tuotteiden oikeista säilytys- ja käsittelytavoista.

Lue seuraavaksi