Taulu voi olla suorassa - mutta väärässä paikassa

Oikea korkeus taulun ripustamiseen on silmän korkeudella tai 10-20 senttimetriä olohuoneen sohvasta ylöspäin. Vaikka neuvoja taulujen oikeaoppiseen ripustamiseen voi antaa, loppupeleissä kyse on makuasiasta, sanoo taiteilija Pauliaukusti Haapanen.

Kotimaa
Pyhtään taidekokoelma on täynnä nimettömiä teoksia.YLE Kirsi Lönnblad

Taulujen ripustaminen seinälle on makuasia. Täydellisyyttä ripustajan ei kannata hakea, mutta tiettyjä sääntöjä ripustamisessa voi - ja kannattaa - noudattaa.

- Usein näkee taulut ripustetun aivan liian korkealle. Oikea korkeus on silmän korkeudella, sanoo taiteilija Pauliaukusti Haapanen.

Taulun oikean paikan valintaan vaikuttaa myös se ympäristö, johon taideteos laitetaan.

- Ei isolle seinälle ihan pientä taulua, Pauliaukusti Haapanen toteaa.

- Huoneen korkeus otetaan huomioon ja taulut suhteutetaan seinän pinta-alaan. Olohuoneessa taulun sijoittelun määrää usein sohva. Taulut sijoitetaan 10-20 senttimetriä sohvasta ylöspäin, Haapanen opastaa.

Neutraalit kehykset

Taiteilija Pauliaukusti Haapanen suosii omissa kehystystöissään neutraaleja kehyksiä. Niitä hän suosittelee myös koteihin, sillä silloin teokset pääsevät itse oikeuksiinsa. Myös kehystyksiä voi käyttää apuna ryhmittelyssä.

Sijoittelussa kannattaa ylipäätään hakea sellaista tilannetta, että seinä ja teokset olisivat miellyttäviä katsella. Sommittelua määräävät taulujen määrä, koko ja esimerkiksi tekniikat.

- Asiantuntijaa eli taiteilijoita voi kotona käyttää apuna, sillä he ovat tottuneita ripustamaan omia näyttelyitään, Pauliaukusti Haapanen neuvoo.

- Joskus tekisi mieli pyytää vasara ja nauloja, koska hyvin pienellä korjauksella saisi asiat kuntoon, Haapanen naurahtaa.

Tauluttomuus suurin virhe

Teosten ripustamisessa esille ei ole helppo määritellä yhtä oikeaa tapaa. Eri tekniikkaisia ja eri kokoisia tauluja voi sekoitella tai ripustaa vaikka taulusarjat tekniikoittain, aihepiireittäin tai jopa kehyksittäin yhteen. Niitä voi myös erotella.

- Minusta akvarellit ja grafiikka sopivat yhteen, samaan ryhmään. Öljytyöt ovat monesti niin hallitsevia, että ne voi sitten laittaa ihan eri tilaan, Pauliaukusti Haapanen neuvoo.

- Tykkään siitä, että kodissa voi olla yksi ns. postimerkkiseinä, jolle on laitettu paljon pieniä töitä. Toki siinäkin pitää löytää symmetria, mutta siinä voi olla monenlaisia töitä, Haapanen kertoo.

Suurin virhe taulujen ripustamisessa on taiteilijan mukaan se, ettei ole tauluja, joita ripustaa.

- Se, että seinät peitetään erilaisilla matkamuistoilla, pienellä rihkamalla, jota on seinät täynnä. Esimerkiksi olohuoneeseen kannattaisi hankkia joku näyttävä teos. Ei siksi, että pitäisi näyttää, mitä omistaa, vaan siksi, että se tekee olohuoneesta paljon viihtyisämmän, Pauliaukusti Haapanen sanoo.