Kirkkohallitus: Tuomiokapituli säilyy Lapualla

Kirkkohallituksen täysistunto päätti säilyttää Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin Lapualla. Tämänpäiväisessä istunnossa esitettiin vielä vaihtoehdoksi myös Seinäjokea.

Kotimaa
Lapuan tuomiokirkko ja tulvahuippu Lapuanjoella 20.4.2013.
Lapuan tuomiokirkko ja tulvahuippu Lapuanjoella 20.4.2013.Yle / Mirva Korpela

Kirkkohallituksen täysistunto äänesti Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin sijoituspaikasta äänin 10-4. Tuomiokapituli säilyy Lapualla.

Piispa Björn Vikström esitti poikkeavan päätösehdotuksen, jonka sisältönä oli, että kirkkohallitus esittäisi kirkolliskokoukselle Lapuan hiippakunnan siirtymistä Seinäjoelle ja hiippakunnan nimeksi tulisi Seinäjoen hiippakunta.

Tuomiokapitulin siirtoa Lapualta Seinäjoelle esitti tammikuussa Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli. Tuomiokapitulin perustelli Seinäjokea muun muassa sillä, että tuomiokapitulin toiminnalle tärkeät verkostot ja yhteistyötahot toimivat maakuntakeskuksessa.

Myös Lapuan hiippakuntavaltuustolle tehtiin aloite tuomiokapitulin siirtämisestä Seinäjoelle. Hiippakuntavaltuusto päätyi äänestyksen jälkeen kannattamaan, että tuomiokapituli pysyisi Lapualla.

Ei riittäviä perusteita siirrolle

Kirkkohallitus katsoi esityksen mukaan, että kokonaisarvioinnissa siirrolla saavutettavat hyödyt näyttäytyvät vähäisempinä kuin siitä aiheutuvat haitat, eikä siirrolle löytynyt riittäviä perusteita.

Tuomiokapitulin sijoituspaikkapohdinta lähti liikkeelle alun perin nykyisiin toimitiloihin ja piispan virka-asuntoon liittyvistä sisäilmaongelmista.

Täysistunnon jäsen Sami Ojala jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.