Hyppää sisältöön

Koraanin opetuksista potkut sosialidemokraateista Ruotsissa, Suomessa imaami demarikunnallispoliitikkona

Yle Uutisten selvityksen mukaan suomalaispuolueet eivät pohtineet islaminuskoisten jäsentensä sopivuutta puolueen johtotehtäviin. Islam ja pohjoismaiset arvot ovat törmänneet Ruotsissa, missä sosialidemokraattinen puolue erotti puoluehallituksen muslimijäsenen, koska tämä oli järjestänyt naisia ja homoseksuaaleja halventavia tilaisuuksia.

Abdul Mannan

Islamilaisen liiton puheenjohtaja Omar Mustafa valittiin Ruotsin sosialidemokraattien puoluehallitukseen ja erotettiin viikkoa myöhemmin.

Syynä erottamiseen olivat islamilaisjärjestön tilaisuudet, joissa oli vähätelty naisen asemaa ja tuomittu homoseksuaalit.

Oulussa demarien varavaltuutettuna moskeijan imaami

Oulussa Pohjois-Suomen islamilaisyhteisöä johtaa varavaltuutetuksi päässyt demari Abdul Mannan.

- SDP on meille parempi, sen takia me ajattelemme, että on ok mennä SDP:hen, Mannan sanoo.

Naisen velvollisuuksiin kuuluu olla äiti, kotiäiti, hänen pitää hoitaa lapset ja oma perhe.

Imaami Abdul Mannanin kunnallispoliitttinen ura on kestänyt 12 vuotta. Muodollisesti hän on sitoutumaton, koska jäsenkirja on imaameilta kielletty.

Hän on samaa mieltä Ruotsissa puhuneiden uskonoppineiden kanssa.

- Islam ei hyväksy homoseksuaalisuutta. Miehille ja naisille on annettu eri velvollisuudet. Naisen velvollisuuksiin kuuluu olla äiti, kotiäiti, hänen pitää hoitaa lapset ja oma perhe, imaami Mannan sanoo.

SDP:n puoluetoimisto ei tiennyt demari-imaamista

SDP:n puoluesihteerille Reijo Paanaselle Oulun moskeijan yhteys sosialidemokraatteihin oli yllätys. Hänen mukaansa on paikallisjärjestön asia, miten asiaan suhtaudutaan. Puolueen puolesta demari-imaami saa jatkaa opetustaan ja olla varavaltuutettuna.

- Jos paikalliset toimijat kokevat, että tämä on omien toimintojen rajoissa, niin silloin ei puoluekaan ryhdy minkäänlaisiin toimenpiteisiin, puoluesihteeri Paananen sanoo.

Voisiko vakaumuksellinen muslimi päästä Suomessa puolueen johtopaikoille?

Puolueet haalivat vaaleissa maahanmuuttajaehdokkaita. Yle Uutisten kyselykierroksen perusteella islam-taustaisen jäsenen pääsyä puolueen johtopaikoille ei oltu edes ajateltu.

Puolueet eivät usko, että Ruotsin demareiden islam-ongelma toistuisi meillä. Periaateohjelmien uskotaan karkottavan pahimmat fundamentalistit.

Kaikki puolueet vannovat naisten tasa-arvoisten oikeuksien nimeen.

Homoseksuaalien oikeudet eivät Yle Uutisten kyselykierroksella saa yhtäläistä kannatusta. Sen sanotaan olevan omantunnon asia.

Liberaalimuslimit valtaavat alaa Suomen politiikassa

Kuntavaaleissa valittiin valtuustoihin sekä opillisesti tiukkoja että liberaaleja muslimeja.

Homoliitot ja abortit hyväksyvä kokoomuslainen muslimi Fatbardhe Hetemaj muistuttaa, että Suomen politiikassa vaikuttaa myös kristittyjä, joilla on ääriasenteita.

- Uskontoa tärkeämpää ovat  ihmiset arvot. Liberaalimpia muslimitaustaisia ehdokkaita ja poliitikkoja tulee kuin sieniä sateella myös Suomeen, Hetemaj sanoo.

Korjaus 24.4. klo 10.43: Jutussa tarkennettu sanavalintoja.