Myanmarissa vapautetaan kymmeniä poliittisia vankeja

Myanmarin presidentti sanoo armahtavansa yhteensä noin 100 vankia. EU päätti maanantaina luopua kaikista Myanmaria kohtaan asetetuista pakotteista asevientikieltoa lukuun ottamatta.

Ulkomaat

Myanmarissa eli entisessä Burmassa armahdettiin tiistaina kymmeniä poliittisia vankeja. Maan presidentti Thein Sein kertoi armahtavansa yhteensä noin 100 vankia, joista poliittisia vankeja avustavan yhdistyksen AAPP:n mukaan 56 oli vangittu poliittisista syistä.

Euroopan unioni päätti maanantaina poistaa Myanmaria vastaan asetetut pakotteet asevientikieltoa lukuun ottamatta. Myös aiemmat poliittisten vankien armahdukset viime vuosina ovat seuranneet joko pakotteista myönnettyjä helpotuksia tai merkittäviä valtiovierailuja.

Poliittisia vankeja yhä arviolta parisataa

Myanmarin hallitus ei ole koskaan myöntänyt poliittisten vankien olemassaoloa, vaan sen mukaan kaikki maan vangit on tuomittu lakien rikkomisesta. Helmikuussa presidentti Thein Sein kuitenkin nimitti komitean tutkimaan tapauksia, joissa oppositioryhmien mukaan kyse on poliittisista vangeista.

Toukokuun 2011 ja marraskuun 2012 välillä poliittisia vankeja vapautettiin yli 800. AAPP:n mukaan vankiloissa on tiistain armahdusten jälkeen ainakin 176 poliittista vankia. Presidentin nimittämään komiteaan kuuluvan entisen vangin mukaan heitä on noin 300.

Lähteet: Reuters, AP, AFP