Apea kärpänen voi auttaa kehittämään masennuslääkkeitä

Kärpänen kärsii masennuksen kaltaisesta tilasta, kun se lannistuu omien vaikutusmahdollisuuksiensa puutteessa.

tiede
Raatokärpänen.
Neurotieteessä on jo jonkin aikaa käytetty kärpäsiä apuna hermoston toiminnan tutkimisessa.Jari Flinck

Tutkijat ovat havainneet kärpäsillä oireita, jotka ihmisillä kielivät masennuksesta. Löydösten odotetaan helpottavan uusien masennuslääkkeiden kehittämistä ja kokeilemista.

Popular Science (siirryt toiseen palveluun) uutisoi Current Biologyssä julkaistusta tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun), jossa tarkasteltiin tiettyjen mahlakärpästen käytöstä ja erityisesti niin sanottua opittua avuttomuutta. Nisäkkäillä opittu avuttomuus liittyy muun muassa alhaiseen vireystasoon, ruokahaluttomuuteen ja unettomuuteen.

Tutkijat halusivat tietää, oppivatko kärpäset tukahduttamaan synnynnäisiä reaktioita. He tekivät tämän havainnoimalla kärpäsiä eri lämpötiloissa.

Kun kärpänen koki olonsa tukalan kuumaksi, se lähti yleensä kävelemään viileämpään paikkaan. Mutta jos joka puolella oli yhtä kuumaa, kärpänen vähensi ja hidasti kävelyä opittuaan, ettei liikkumisella ole vaikutusta tilanteeseen. Tämän tulkittiin viittaavan tietynlaiseen masentumiseen.

- Kärpäset yrittivät selviytyä stressaavasta tilanteesta, johon niillä ei ollut vastausta valmiina. Kuvattuun reaktioon saattaa liittyä mielialan kaltainen osatekijä, tutkijat selittävät.

Neurotieteessä on jo jonkin aikaa käytetty kärpäsiä apuna hermoston toiminnan tutkimisessa. Uusi tutkimus laajentaa nykykäsitystä vihjaamalla, että masennuksella on syvä biologinen pohja.

Vastaavia todisteita on aiemmin saatu havainnoimalla muun muassa rottia, etanoita ja kaloja samankaltaisissa kokeissa.