1. yle.fi
  2. Uutiset

Tammelan Pyhäjärvi riutuu veden vähyydestä

Tammelan Pyhäjärven vedenpinta on käynyt tänä keväänä ennätyksellisen alhaalla, mikä on kiukuttanut rannan asukkaita. Pyhäjärven vedenpinnasta on vastuussa alapuolisen Forssan Kuhalankosken voimalaitosyrittäjä. Hän sanoo järven pinnan olevan nyt nousussa.

Pyhäjärvi (Tammela)
Tammelan Pyhäjärven rantamaisemaa
Tiina Kokko / Yle

Tammelan Pyhäjärven ranta-asukkaat ja kalastajat ovat huolissaan järvensä tilasta. Keväistä haukea on hyvästä hauki- ja kuhajärvestä ainakaan katiskalla turha lähteä hakemaan, kun vesiraja on karannut veden pinnan laskiessa.

Tammelan Pyhäjärven rannalla asuva Jukka Kinos pelkää pahoin, että myös ensi kesä järven rannalla on menetetty.

Voimalaitosyrittäjä lupaa vettä kesäksi

Avain Pyhäjärven vedenpinnan säännöstelyyn on alapuolisen kosken, Forssan Kuhalankosken voimalaitosyrittäjällä Eerin Rosenströmillä. Hänen mukaansa Pyhäjärven vesi on nyt nousussa.

Rosenströmin tavoitteena on saada Pyhäjärven kesävesi siedettävälle tasolle.

- Minulla on tavoitteena että se olisi juhannuksena siinä lukemassa 96,8 paikkeilla, että plus miinus 5 cm. Se on yli normaalin keskiarvon.

- Ja kun täällä on tullut Tammelan kunnalta ja kesäasukkailta toivomusta että se kesävesi olisi korkeammalla kuin keskiarvo, niin yritän nyt tähdätä siihen että se olisi 15 cm yli sen mitä keskiarvo sanoo. Mutta koskaan ei ilmoista voi tietää mitä tapahtuu, mutta siihen yritän, sanoo Eerin Rosenström.

ELY-keskus ottaa järven seurantaan

Hämeen ELY-keskus seuraa mielenkiinnolla Tammelan Pyhäjärven vedenpinnan kehitystä. Vesivarayksikön päällikön Tommi Muilun mukaan vedenpinta on noussut jo lähes puoli metriä siitä, mitä se oli alimmillaan.

ELY-keskus keskustelee tarvittaessa Forssan Kuhalankosken voimalaitosyrittäjän kanssa Loimijoen juoksutuksen muuttamisesta.

Hämeen ELY-keskus pitää Forssan ja Tammelan virkamiesten sekä Forssan Kuhalankosken voimalaitosyrittäjän kanssa seurantakokouksen Pyhäjärven vedenpinnan ja Loimijoen vesitilanteen tämän kevään kehityksestä toukokuun lopussa. Tommi Muilu sanoo, että palaverissa käydään lävitse myös ongelmat, joita kuluva kevät vesistölle toi.

Lue seuraavaksi