Risikko: Husin tietojärjestelmävika on vakava riski

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) pitää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin radiologisen tietojärjestelmän vikoja vakavina riskinä potilasturvallisuudelle.

Kotimaa
Paula Risikko.
Paula Risikko.Yle

Yle Uutiset kertoi tiistaina, että lääkärien mukaan vajaa vuosi sitten käyttöön otetussa radiologisessa järjestelmässä on lukuisia ongelmia. Virheitä on syntynyt muun muassa sanelujen puheen tunnistuksessa.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) katsoo, että järjestelmäviasta huolimatta sanelun tehneellä lääkärillä on viimekädessä vastuu, että potilaan tiedot ovat papereissa oikein.

- Niin kauan kuin järjestelmä ei toimi, niin tiedot pitää aina varmistaa.

Yle Uutiset kertoi eilen, että saneluiden tarkistaminen ei välttämättä auta. Lääkärit tarkastavat sanelun onnistumisen ja korjaavat mahdolliset virheet. Tietojärjestelmävian vuoksi korjaukset eivät kuitenkaan aina päädy hoitavan lääkärin työkoneelle asti.

Aamulla haastateltu Risikko sanoi asian tulleen tietoonsa vasta sen nousutua otsikoihin.

HUS:in radiologi kertoi Yle Uutisten haastattelussa esimerkin puheentunnistuksen ongelmista.

- Jos on tarkoitus sanoa vaikka, että "potilaalla etäpesäkkeitä", se voi heittää sinne ihan itsekseen ei-sanan. Sitten siinä lukee, että "potilaalla ei etäpesäkkeitä".

Risikko kommentoi asiaa.

- Jos otetaan esimerkiksi teidän uutisissa ollut tapaus, että ihmisellä on etäpesäkkeitä ja papereissa lukee, että ei etäpesäkkeitä, niin kyllä siinä on ihan eri hoito, toteaa Risikko.

Risikko sanoo, että hän ei ole kuullut ennen eilistä kyseisistä vioista, koska palvelut kuuluvat ministeriön työnjaossa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin vastuulle.

Tästä syystä Risikko ei halua ottaa kantaa siihen, miten vakavasti potilasturvallisuus on vaarantunut tietojärjestelmävian takia Husissa.

- Ymmärtääkseni Valvira on nyt tähän puuttunut. Myös Hus ja tietojärjestelmän kehittäjä selvittävät missä vika on. Kun vika löytyy, se korjataan ja sehän on ensisijaista, painottaa Risikko.

Korjattu 24.4. klo 12.05: Otsikkoon nostettu ministerin kommentti vian vakavuudesta. Juttua on taustoitettu pidemmälle.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus