Arvokas geenikarja myynnissä - omistaja haikeana

Yhdelle Suomen suurimmista alkuperäiskarjatiloista etsitään jatkajaa Joensuun Tuupovaarassa. Öllölässä arvokasta geenikarjatilaa pitävän Esa Jolkkosen 15 vuoden jalostustyö uhkaa valua hukkaan, jos ostajaa ei löydy.

Kotimaa
Kyyttö seisoo lehmiaidan takana.
Geenikarjatilalla Joensuun Tuupovaarassa on muun muassa kyyttöjä eli itäsuomenkarjaa. Janne Ahjopalo / Yle

Tuupovaaralaisella Esa Jolkkosella on tilalla on 35 lehmää ja saman verran nuorta karjaa. Alkuperäisroduista edustettuina ovat kyytöt eli itäsuomenkarja sekä länsisuomen- ja pohjoissuomenkarjat. Tilalla on myös alkupeärisrotuisia lampaita, vuohia ja kanoja.

Jolkkonen kertoo, että hän joutuu myymään tilansa terveyssyitä. Hän toivoo, että tila ostetaan yhtenä kokonaisuutena.

- Se on tosi tärkeää, että nämä lehmät saisivat jäädä tähän ja ne saisivat olle yhtenä kokonaisuutena. Toki se varmaan menisi kaupaksi niinkin, että sieltä haettaisiin kaksi lehmää aina paikkaansa. Mutta jos se kokonaisuus hajoitetaan tuosta, niin ei se ole sama asia kun se nyt tuossa on tuommoisena voimakkampana kokonaisuutena, Jolkkonen pohtii.

Ensimmäiset maidot kahvin sekaan

Esa Jolkkonen osti ensimmäiset kyytöt 15 vuotta sitten. Jolkkosen mukaan alkuaikoihin liittyy paljon onnellisia muistoja.

- Se oli niin onnentäyteistä aikaa kun vihdoin ja viimein löysin ensimmäiset vasikat sinne kasvamaan ja sitten kun ne aikoinaan siitä sitten poikivat. Sai ne ensimmäiset maidot kahviin sekaan, Jolkkonen muistelee.

Kyllähän tämä aika merkittävä kokonaisuus on koko alkuperäiskarjaa silmälläpitäen.

Esa Jolkkonen

Ensimmäisistä kahvin joukkoon kaadetuista maidoista on kuitenkin aikaa ja tila on muuttunut paljon. Seitsemän vuotta sitten Jolkkonen muutti Tuupovaaraan ja ryhtyi pitämään nykyistä karjatilaansa. Tilalla on merkittävä rooli geenikarjana.

- Onhan tämä omanlaisensa geenipankki. En ole hirveästi kilometrejä katsellut, kun olen eri sukuja hakenut ympäri Suomea. Sodankylästä lähtien olen lehmiä ja hiehoja tänne käynyt. Kyllähän tämä aika merkittävä kokonaisuus on koko alkuperäiskarjaa silmälläpitäen, Jolkkonen toteaa.

Muutama hevonen ja lammas mukaan eläkepäiville

Jolkkonen tavoitteena on saada tila myytyä kesäkuun loppuun mennessä. Vuosien työn jälkeen tilan myyminen on kuitenkin haikea.

- Harmittaa todella paljon, kun nyt kun kaikki alkaisi olla siinä pisteessä, että tehdä vaan, niin sitten tämmöinen terveydellinen ongelma sitten pistää kapulat rattaisiin.

Joitakin kyselyitä tilasta on jo tullut, mutta varmaa kauppaa ei vielä ole sovittu. Jolkkonen kuitenkin uskoo, että myymisestä ei tule ongelmaa.

- Pakko on uskoa ja toivoa, että ostaja löytyisi. Navetta on hyvässä kunnossa ja karja ei ole kun ruveta lypsämään.

Esa Jolkkosen suunnitelmissa on muuttaa tilan myytyään takaisin kotiseuduilleen Polvijärvelle.

- Haaveena olisi löytää joku pikkumökki. Jos sitä muutaman hevosen, lampaan ja kanan sekä kissat ja koirat ottaisi mukaan ja lähtisi viettämään sinne eläkepäiviä.

Karjatilan myynnistä ensimmäisenä kertoi Maaseudun Tulevaisuus.