1. yle.fi
  2. Uutiset

Hus: Järjestelmän ongelmiin puututtu - potilasturvallisuus ei ole vaarantunut

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan tiedossa ei ole, että radiologiseen järjestelmään liittyvät ongelmat olisivat vaarantaneet potilaiden hoitoa.

Kotimaan uutiset

Yle Uutiset kertoi, että Husin järjestelmässä on ollut useita satoja vakavia vikoja sen jälkeen, kun järjestelmä otettiin käyttöön viime toukokuussa. Kuvankatselujärjestelmässä on ilmennyt käyttöönoton jälkeen ongelmia, jotka ovat liittyneet muun muassa sanelussa käytettävään puheentunnistukseen ja järjestelmän toimintakatkoihin.

Hus-Kuvantamisen toimitusjohtajan Jyrki Putkosen mukaan ongelmiin on puututtu yhdessä järjestelmätoimittajan kanssa.

- Monta asiaa on saatu korjattua, mutta työtä jatketaan. Yksi parannettavista asioista on kuormituksen tasaaminen eri palvelinten kesken. Toinen parannus on puheentunnistuksen laajemman sanaston käyttöönotto, Putkonen sanoo tiedotteessa.

HUS-Kuvantamisen käytössä olevista järjestelmistä on tehty vuoden 2012 alusta lähtien neljä ilmoitusta HUS-riskit-ohjelmaan. Ne ovat olleet läheltä piti -tilanteita, joissa Hus-Kuvantamisen mukaan potilaan turvallisuus ei ole kuitenkaan vaarantunut.

Näistä ilmoituksista kolme on ilmoitettu Valviraan. Ilmoitukset ovat koskeneet muun muassa puheentunnistuksen vikatilanteita.

Käyttöönotetun uuden järjestelmän tukena ovat samat varajärjestelmät kuin aikaisemmassa kuvankatselujärjestelmässä, Putkonen kertoo.

Yle Uutisten haastattelema radiologi sanoi kuitenkin tiistaina, että järjestelmähäiriö käytännössä pakottaa radiologin kirjoittamaan lausunnot käsin, koska varajärjestelmä on niin hidas.

Lue seuraavaksi