Simerock toivoo lisää kulttuuritukea

Rovaniemeläinen rockfestivaali Simerock on vihdoin saanut rahallista tukea Rovaniemen kaupungilta. 4 940 euroa on kuitenkin pikkuraha ns. korkeakulttuurin tukien rinnalla.

Kotimaa
Simerock vuonna 2010
Simerock vuonna 2010Perttu Ruokangas / Yle

Simerock on järjestetty viisi kertaa viimeisen kuuden vuoden aikana. Vuosi 2011 jäi väliin, mutta tänä vuonna rokataan taas tyyliin "aurinko ei laske koskaan".

Tämän kesän tapahtuman järjestelyt ovat jo pitkällä, sanoo promoottori Samuli "Sime" Yliaska.

- Lipunmyynti on ollut käynnissä tuossa jo jonkun aikaa, ensimmäiset esiintyjät julkaistu, ja erittäin hyvältä näyttää.

Festivaalin järjestää osakeyhtiö Hurjat Kutsut Oy, mutta taustalla on myös iso joukko yhteistyökumppaniyrityksiä. Tällä hetkellä Simellä riittää kiirettä neuvotteluiden kanssa.

- Kaikki ne, jotka olivat mukana viime vuonna, ovat kiinnostuneita jatkamaan, ja uusista neuvotellaan koko ajan.

Ilmaista rahaa ei enää ole

Festivaalisponsorointi on muuttunut muun yrityskulttuurin mukana siten, että toiminta ei ole yleensä enää pyyteetöntä vaan hyvinkin tavoitehakuista. Lisäksi jokainen sponsori haluaa yhteistyöltä vähän eri asioita.

- Meillä on ollut monta kymmentä yhteistyökumppania, ja heille räätälöidään jokaiselle semmonen yhteistyöpaketti, mikä heille sopii. Tämmönen vanhanaikainen sponsorointi, että annetaan vaan rahaa, niin se on nykyisin aika vähäistä. Nyt katsotaan semmosia kuvioita, mistä on molemmille hyötyä firmasta riippuen. Yksi firma haluaa näkyvyyttä ja toinen jotain muuta.

Rovaniemen vapaa-ajanlautakunta on antanut Simerockille kulttuuritukea tänä vuonna ensimmäistä kertaa festivaalien värikkään historian aikana. Pienestä punkpläjäyksestä alkunsa saanut tapahtuma jää silti kauas vakiintuneiden korkeakulttuuritoimijoiden rahoista.

- Nyt saatiin 4 900 euroa, ja se on hyvä avaus. Totta kai sitä aina toivoo enempi, mutta hyvä näin, että hyvään suuntaan ollaan menossa.

Matalalta korkealle

Sime toivoo kuitenkin, että raja 'matalakulttuurin' ja 'korkeakulttuurin' välillä katoaisi - ainakin kulttuurituen osalta.

- Yhteistyökumppaneita meillä on ollut tosi hyvin, että se ei ole ollut ongelma, mutta yhteiskunnan tukea toivotaan enemmän. Kaupunki on suhtautunut positiivisesti asiaan, ja kyllähän sen tietää, että kaupungilla on rahat tiukassa. Että eiköhän me pärjätä tässä.

Rovaniemen kaupungin tuen myöntämistä on jarruttanut se seikka, että Simerock on yritystoimintaa, eli se joutuu kilpailemaan kaupungin rahoista voittoa tavoittelemattomien tapahtumien kanssa.

- Se taitaa olla 97,4 prosenttia kulttuurituesta, mikä menee niin sanotulle korkeakulttuurille. Tietysti sitä toivoo, että se menisi tasa-arvoisempaan suuntaan, että kaikki kulttuuri olisi yhtä arvokasta. Kyllä mä uskon, että se menee siihen suuntaan, mutta iso laiva kääntyy hitaasti.

Maine ei mennyt oikeusjutusta

Simerockin tapauksessa raha-asioista ei voi puhua ilman, että mainitaan Simen saama tuomio. Lapin käräjäoikeus tuomitsi hänet törkeästä velallisen epärehellisyydestä kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen viime vuonna.

Simen mukaan tuomio ei kuitenkaan ole vaikuttanut sponsoriyritysten asenteisiin.

- Pitää ensin sanoa, että tuomiohan ei ole vielä lainvoimainen vaan se on nyt hovissa. Uskon ja toivon, että se siellä muuttuu, mutta ei se ole vaikuttanut millään tavalla. Kyllä yrittäjät näkee sen läpi, että ei se ole vaikuttanut.