1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Reseptejä määräävät hoitajat vähensivät potilaiden pompottamista

Iisalmessa ja Sonkajärvellä toimivat sairaanhoitajat ovat kirjoittaneet reseptejä yleisiin kansansairauksiin syksystä lähtien. Alustavien kokemusten mukaan hoitajareseptit ovat vähentäneet lääkärien työnkuormaa ja potilaiden pompottamista.

terveys
Reseptihoitaja Tiina Nykänen
Toni Pitkänen / Yle

Lääkereseptejä määräävistä hoitajista on saatu hyviä kokemuksia Ylä-Savon sosiaali- ja terveyskuntayhtymässä.

Syksystä asti Iisalmen ja Sonkajärven terveyskeskuksissa toimineet lääkkeenmääräämispätevyyden suorittaneet hoitajat ovat voineet määrätä tiettyjä lääkkeitä potilaille.

- Meidän kokemukset reseptihoitajista ovat olleet myönteisiä. Varsinkin sellaisissa tilanteissa missä lääkärikontaktia ei välttämättä tarvita, niin sellaisissa tilanteissa heistä on ollut selkeä hyöty, johtava ylilääkäri Pekka Taipale toteaa.

Ylä-Savossa reseptihoitajien vastaanottamat potilasmäärät ovat alkuvaiheessa jääneet hoitajakohtaisesti reiluun 20 potilaaseen kuukaudessa. Tavoitteiden mukaan sama määrä potilaita tulisi hoitua yhdeltä lääkkeenmääräämisoikeuden saaneelta sairaanhoitajalta viikossa.

Tilanteissa, joissa lääkärikontaktia ei välttämättä tarvita, heistä on ollut selkeä hyöty.

Pekka Taipale

Tavoitevolyymiin pääseminen vaatii Taipaleen mukaan vielä työtapojen muokkaamista. Myös nykyistä lääkelistaa olisi syytä laajentaa.

- Tietyt pitkäaikaissairauksien lääkkeet ovat nyt sellaisia, joita hoitajat voivat uusia ja sitten on hyvin pieni määrä antibiootteja, mutta esimerkiksi kipulääkkeet eivät ole ollenkaan hoitajien määrättävissä. Tätä listaa varmaan pikku hiljaa laajennetaan, ja sitä olisikin järkevää laajentaa, Taipale arvioi.

Sairaanhoitaja Tiina Niiranen valmistui reseptihoitajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ensimmäisen vuosikurssin mukana viime keväänä. Hän on toinen Ylä-Savossa rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden saaneista hoitajista.

- Koulutukseen lähtiessä minulle ei ollut oikeastaan selvää, että mitä tämä työ tulee olemaan, mutta hyvin on mennyt. Alkuun tästä piti keskustella hyvin paljon työyhteisössä, Niiranen kertoo.

Jatkossa potilaille reseptejä kirjoittaa alueella yhä useampi hoitaja – uusi kolmen hengen ryhmä on jo työnantajan maksamassa koulutuksessa.

Tarkennus: Reseptejä määräävissä hoitajissa ei ole kyse kokeilusta, vaan pysyvästä toiminnasta.

Lue seuraavaksi